Društvo

Kako je poskupljenje struje od 6,5 odsto u stvari 10 odsto

dalekovod novo
dalekovod/ struja/ ilustracija
Osim poskupljenja hrane, u narednom periodu sledi i skok cene struje. Elektroprivreda Srbije najavljuje poskupljenje od šest i po posto. Resorna ministarka Zorana Mihajlović kaže da je tako nešto neophodno, jer je energetski sistem ranjiv i da će računi prosečnog domaćinstva biti uvećani između 280 i 340 dinara. Ekonomski stručnjaci kažu da kada se sve sabere na računu - građanima mogu da očekuju veće poskupljenje u odnosu na ono koje se najavljuje.

Poskupelo je meso, ali i gotovo sve ostale namirnice. Na toj listi su gorivo i kozmetika. Najavljuje se i novo poskupljenje hleba. I tu se krug ne završava, jer Elektroprivreda Srbije traži poskupljenje struje od 1. septembra.

„Zahtev Elektroprivrede Srbije kod Regulatorne agencije za energetiku 6,5 posto je povećanje, kada se sve to sračuna, ja očekujem negde do kraja meseca da će se to i objaviti, kada vi pogledate račun prosečnog srpskog domaćinstva za prosečnu potrošnju – sada i račun koji će biti od trenutka kada se poveća cena električne energije, razlika će biti negde između 280 do 340 dinara“, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Profesor ekonomije na fakultetu FEFA Goran Radosavljević kaže i da će građani na potrošnju od 500 kilovata plaćati dodatno još 81 dinar za akcize i PDV, kao i 185 dinara za obnovljive izvore energije. Što znači, kako objašnjava, da struja u proseku poskupljuje za više od 10 odsto.

„Gubitak koji je nastao i koji će tek nastati u EPS-u i koji se meri na gotovo milijardu i po evra, popuniće građani, taj gubitak je nastao usled lošeg rukovođenja i kraha EPS-a krajem prošle godine, delom će oni taj gubitak popuniti direktno kroz rast cene električne energije od 6,5 posto, a delom će platiti kroz poreze, odnosno budžet će popuniti tu rupu, a onda će građani nekako morati da napune budžet, da li direktno kroz poreze ili kroz otplatu javnog duga, videćemo u narednom periodu“, kaže Radosavljević.

Kada je reč o budućnosti energetskog sistema, sindikati poručuju da nisu optimistični. Njihovi predstavnici kažu da je proizvodnja električne energije ozbiljno ugrožena i da su zalihe uglja na deponijama minimalne. Navode i da najavljen poskupljenje struje, neće značajno doprineti finansijskoj injekciji koju EPS treba da primi kako bi bio stabilan za zimsku sezonu.

„Proizvodnja je u kritičnom stanju zbog nedovoljno pripremljene otkrivke u prethodnih 4-5 godina, zbog katastrofalne hidrološke situacij i vrlo je neizvesno kakvo će snabdevanje biti na zimu, u Srbiji se ne proizvodi dovoljno struje za potrebnu potrošnju zbog nedostatka kvalitetnog uglja s jedne strane to je iz termo sektora i zbog istorijskog minimuma u dotocima reka na kojima imamo izgrađene hidro kapacitete“, kaže Dragoslav Ljubičić iz sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“.

Kako bi se EPS stabilizovao, Fiskalni savet poručuje da je neophodno da struja poskupi između 15 i 20 odsto. Iz Ministarstva energetike za N1 kažu da će Srbija zbog problema u EPS-u ove zime sigurno uvoziti struju i tvrde da uprkos tome restrikcija neće biti.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar