Društvo

Kako je spisak koji je napravio K.K. dospeo u javnost: Ko je odgovoran

Foto: Envato elements/ilustracija

Foto: Envato elements/ilustracija

Iako su iz samog vrha države obećali da će ispuniti svih sedam zahteva Saveta roditelja iz OŠ „Vladislav Ribnikar“, još uvek niko nije odgovorio na zahtev kojim se traži da se utvrdi ko je odgovoran zbog toga što je u javnost procurila fotografija spiska, koji je maloletni ubica K.K napravio.  

Načelnik PU za Grad Beograd Veselin Milić na dan masovnog ubistva u školi „Vladislav Ribnikar“ na konferenciji za štampu pokazao je papire K.K, na kojima se, kako je rekao, video crtež plana škole i spisak imena.

Par dana nakon ove izjave savet roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ izašao je sa svojim zahtevima prema državi.

„Tražimo da se utvrdi puna odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima iz VII/2 odeljenja, koji je obišao svet, kao i slike dece i roditelja i da isti za to budu sankcionisani“.

„Svih njihovih sedam zahteva, dakle, ili ispunjavamo ili realizacija počinje, u potpunosti smo spremni da ih ispunimo, mislimo da su, ne samo razumni i racionalni, već u ovakvim teškim trenucima mislim da bi bilo neophodno da se upravo sve stvari i razjasne“, rekao je predsednik.

Ali i dalje je ostalo nejasno, ko je, kako i kada dao načelniku odobrenje da spisak pročita.

„Postoji odgovornost, po pravilima zaštiti prava o ličnosti, praktično postoji odgovornost i predsednika i načelnika policije koji su to uradili, mislim da je problematično, bilo je jako dramatično i mislim da ne postoji osnov da se to na taj način uradi“, kaže Igor Bandović iz BCBP.

„Ma ko govorio, pa i predsednik države koji je to iskoristio, a pre toga direktor policije, ili načelnik beogradski, nedopustivo… Čovek koji to mora znati. Nedopustivo, sa velikim razmišljanjem, ali bio je takav događaj da moramo da damo, pa ne mora da se da, može da se kaže da je bilo jako planirano, tačka“, rekla je Vida Petrović Škero.

Na zasedanju skupštine, postavljeno je pitanje kako se zove osoba čija je odgovornost utvrđena i kako se zove osoba koja je sankcionisana zbog toga što je u javnost procurela fotografija spiska koji je maloletni K.K. napravio.

„Na kom su imena i prezimena dece koja su tog dana trebala da budu likvidirana u toj školi, ta deca i njihovi roditelji su iz medija saznali da su bili na spisku za odstrel. Ta slika je procurela iz istrage“, rekao je poslanik Pavle Grbović.

Pita se Grbović i zbog čega je vlast obećala roditeljima nešto što na kraju, po svoj prilici, neće ispuniti.

„Verujemo da je propust, ali i za taj propust mora neko pre svega da se izvini, a onda i da snosi neke konsekvence“, rekao je predsednik saveta roditelja Igor Đorđević.