Društvo

Kakva je procedura za dobijanje vakcine protiv HPV virusa

Vakcinacija Pixabay ilustracija

Vakcinacija Pixabay ilustracija

Srbija je peta u Evropi po obolevanju i smrtnosti od raka grlića materice. Godišnje oboli više od 1.300 žena, a ta maligna bolest svakodnevno odnese najmanje jedan život. Ne mora da bude tako – redovnim pregledima ovaj rak može se sprečiti, otkriti na vreme, lečiti i izlečiti. Od sutra u svakom domu zdravlja biće dostupna i vakcina protiv humanog papiloma virusa koji je izazivač raka grlića materice, ali i drugih kancera.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Savski venac dr Ana Milinković kaže da je prošle nedelje vakcina „gardasil 9“ distribuirana domovima zdravlja.

„Ona pokriva prevenciju infekcija devet tipova HPV virusa, koji se smatraju izazivačima prekanceroznih lezija i karcinoma ženskih polnih organa, pre svega grlića materice, ali i karcinoma glave i vrata kod muškaraca i prevenciju genitalnih bradavica“, kaže dr Milinković.

Vakcina je preporuečna i odobrena od strane države i o trošku države za uzrast od 9 do navršenih 19 godina.

Idealno je vakcinu primiti od 12. do 14. godine, pre stupanja u seksualne odnose. U zavisnosti od uzrasta prima se u dve ili tri doze.

Do navršenih 15 godina vakcina se prima u dve doze sa razmakom od 6-12 meseci, a ako se daje posle 15 godina vakcina se daje u tri doze – druga 2 meseca posle prve, a druga 6 meseci posle date prve doze.

Mnoge zemlje imaju ovu vakcinu i kod njih je preporučena, a ne obavezna ova vakcina. U nekim zemljama je gotovo iskorenjen rak grlića materice.

„Postoje godine iskustva zemalja koje je daju, pokazala je izuzetnu bezbednost i efikasnost, negde je gotovo iskorenjen rak grlića materice, poput Slovenije, Australije, daje se i u Hrvatskoj. Nažalost, virus je već prokužio veliki deo populacije – neće svako da oboli, većina se izleči, ali oni koji imaju udružene činioce, uz infekciju HPV virusom, može da dobije tešku bolest“, ističe doktorka Milinković.

Vakcinacija se vrši na pedijatriji i u školskom dispanzeru. Deca treba da dođu sa roditeljima – do 15. godine im je potrebna saglasnost roditelja, a stariji je sami potpisuju.

Nakon pregleda i anamneze, i ako nema kontraindikacija, vakcina se daje u mišić. Po davanju vakcin treba odsedeti 15-ak minuta i dogovoriti termin naredne doze.