Društvo

Koje vojne objekte u Požarevcu prodaje Ministarstvo odbrane?

Foto: Boom93/MMV
Ministarstvo odbrane je u 2021. godini od prodaje nepokretnosti Vojske Srbije imalo primanja u iznosu od 733 miliona dinara. Radi se o imovini master plana vojnih nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije i predviđene su za otuđenje. Kasarna “Sopot” u Požarevcu je izuzeta iz Master plana ove godine, a do tada je bila na isti za otuđenje.

U master planu prodaje Ministarstva odbrane nalazi se  vojni kompleks Vinogradarska -bazen, poznatiji kao sportsko-rekreativni kompleks „Gem“. Početkom godine gradonačelnik Grada Požarevca, Saša Pavlović rekao je da Grad planira da kupi i „Gem“.

„Mi planiramo da vratimo taj kompleks, naravno da ga otkupimo, da postane gradska imovina i da tamo stvorimo novi sportsko-rekreativni centar“, rekao je. Ministarstvo odbrane ranije je za Boom 93 navelo da je u toku pripremni postupak za otuđenje ovog kompleksa. Rešavaju se imovinsko-pravni odnosi, kompletira dokumentacija, te procenjuje tržišna vrednost. Kompleks “Gem” u posedu Ministarstva odbrane, nalazi se u master planu prodaje liste nepokretnosti, ali do sada nije nijednom objavljen oglas za prodaju ovog zemljišta.

Još uvek nije poznato koliko košta ovaj kompleks.

Radi se na novoj proceni tržišne vrednosti nepokretnosti i rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, odnosno kompletiranju dokumentacije. Po završenom pripremnom postupku, vojni kompleks biće ponuđen Gradu Požarevcu. Ukoliko bude dogovora oko kupovine, Grad namerava da ovaj rekreativno-sportski kompleks pripoji Sportskom centru na upravljanje. Ukoliko Grad Požarevac ne kupi ovaj prostor, u daljem postupku Republička direkcija za imovinu donosi zaključak Vlade Republike Srbije za oglašavanje njegove prodaje na javnom oglasu, na kom mogu učestvovati sva fizička i pravna lica.

Vojni kompleks „Sopot“ u Požarevcu nalazi se na površini od 11,8 hektara sa 40 objekata, površine 10 755 m2.  Ovaj kompleks je bio na listi nepokretnosti za otuđenje. Međutim, izmenom Master plana raspolaganja nepokretnostima na teritoriji Republike Srbije, koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije, izuzet je ovaj objekat, koji je po nameni kasarna. To je Ministarstvo odbrane i potvrdilo za Boom 93. Na sajtu Ministarstva odbrane još uvek stoji da je kasarna Sopot  na listi prodaje nepokretnosti. Dugi niz godina Grad Požarevac je pokušavao da kupi kasarnu Sopot, koju je  2011. godine Ministarstvo odbrane procenilo na 2,7 miliona evra.

Na listi vojne nepokretnosti nalazi se poligon, vežbalište i strelište „Sopot“ na 9,6 hektara u Požarevcu, kao i vojni kompleks, odnosno skladište u Ljubičevu, na zemljištu od 1,9 hektara sa dva objekta površine 571 m2.

Grad Požarevac je od Ministarstva odbrane kupio Dom Vojske za oko 75 miliona dinara.  Ugovor još uvek nije potpisan, a prema nezvaničnim saznanjima čeka se formiranje Vlade, te se to neće desiti pre oktobra ove godine.

Ministarstvo odbrane je u 2021. godini od prodaje nepokretnosti Vojske Srbije imalo primanja u iznosu od 733 miliona dinara (oko 6,25 miliona evra). Najveći kupac vojnih nepokretnosti, kako se vidi iz izveštaja, bio je Grad Subotica od kojeg je Ministarstvo primilo 209 miliona dinara. piše Nova ekonomija.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend