Društvo

Konstantna potražnja za šećerom ne prestaje, kakva je situacija u prodavnicama u Požarevcu?

FOTO:Boom93 arhivska fotografija/S.Lisac

FOTO:Boom93 arhivska fotografija/S.Lisac

I pored toga što su i država i proizvođači saopštili da šećera ima dovoljno i da se na našem tržištu stvaraju veštačke nestašice, konstantna potražnja za ovom namirnicom ne prestaje piše RTS.

Rafovi su uglavnom poluprazni, a neki trgovci i dalje ograničavaju količinu koja može da se kupi na dva do pet kilograma.

Proteklih dana, u pojedinim velikim ali i malim prodavnicama u Požarevcu, slika polica sa šećerom je ista. Sve što stigne ujutru, za nekoliko sati se rasproda.

Baner Boom93 Android aplikacija

Pakovanja sitnog šećera nema u svim prodavnicama, ali da se može naći šećer u kocki i sitan šećer na merenje.

O faktorima koji utiču na redovno snabdevanje radnji šećerom možete pročitati OVDE.

Iako su državni zvaničnici u proteklom periodu poručivali da ograničenja prilikom kupovine šećera nema, situacija u prodavnicama je, tvrde građani, drugačija.

Podsetimo da je Vlada Srbije usvojila izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom se ograničava maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja.

Iako zvanično nestašice šećera nema, vlasnici malih prodavnica kažu da imaju problem sa nabavkom.

„Situacija sa šećerom u Srbiji nije se potpuno stabilizovala“

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić rekao je da se situacija sa prodajom šećera u Srbiji i dalje nije u potpunosti stabilizovala.

„Moramo naglasiti da se situacija poboljšava, da šećera ima, doduše, po nešto višim cenama, ali da je prisutna tendencija da će šećera biti“, naveo je Nikolić za RTS.

Dodao je da je veliki broj poslastičarskih radnji zbog ograničenja cene pakovanja šećera od jednog kilograma, morao da kupuje to pakovanje šećera, pošto je pakovanje od deset kilograma bilo na režimu slobodnog formiranja cene, između 130 i 150 dinara, što je dodatno dovelo do nestašice šećera.

Govoreći o ograničenju prodaje šećera u prodavnicama, Nikolić je rekao da nije po zakonu i da nije dozvoljeno ograničenje po jednoj kupovini i da se to može odrediti uredbom, ali da sve trgovine koje ograničavaju prodaju šećera čine prekršaj i pozvao je na potrošačku solidarnost.