Društvo

Kučevo: Naredne godine više novca za lokalne puteve i dečija igrališta

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Želja nam je da u svakoj mesnoj zajednici imamo po jedno igralište, tako da smo najpre krenuli sa Kučevom, a sada pripremamo projekat i za Rabrovo. Odlučili smo da sledeće godine više odvajamo za lokalne puteve i fokus nam je na dečije parkiće I igrališta, kaže za Boom93, Ivan Rajičić, predsednik opštine Kučevo.

Kako napominje, rekonstruisani su glavni putevi u opštini, međutim, svi građani očekuju da se rekonstruiše svaki lokalni i atarski put.

“Kada krenete iz centra Kučeva, gde god da pođete, do svog sokaka ranije ste imali 10 kilometara i 300 metara lošu deonicu puta, a sada idete samo tih 300 metara loše, dok je ostalih 10 kilometara puta rekonstruisano, ali ukoliko nismo asfaltirali do svačije kuće, kao da nismo ni radili. Upravo zato smo odlučili da sledeće godine više odvajamo za lokalne puteve i fokus nam je na dečija igrališta”, navodi on.

Prva igrališta i lokalni putevi biće urađeni u većim mesnim zajednicama, koja će koristiti veći broj ljudi.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Dva miliona dinara za direktnu pomoć građanima

Ove godine iz budžeta opštine izdvojeno je 2 miliona dinara za sedam najogruženijih porodica koje će dobiti direktnu pomoć, za sanaciju krova, sređivanje kuće.

“To je pomoć koju mogu da iskoriste da srede svoje domove i to je sedam porodica kojima je pomoć zaista potrebna.  Ovo je prva godina da smo tako nešto pokrenuli. Stavili smo dva miliona, jer želeli smo da projekat bude uspešan kako bi imali mogućnost da sledeće godine povećamo iznos”.

U toku rekonstrukcija Doma zdravlja u Kučevu

Trenutno se radi na potpunoj rekonstrukciji Doma zdravlja u Kučevu, a urađeni su i predračuni za sve seoske ambulante koje će u narednom periodu biti biti renovirane.

„Vrednost rekonstrukcije Doma zdravlja u Kučevu je više od 280 miliona. Takođe, rekonstruisali smo potpuno seosku ambulantu u selu Voluja i odradili smo predračune za sve ostale seoske ambulante koje ćemo naredne godine renovirati u potpunosti i verujemo da ćemo u narednoj godini sa rešenjem centralne zgrade  Doma zdravlja rešiti i sve seoske ambulante i time primarnu zdravstvenu zaštitu u našoj opštini podići na još viši nivo. Rok za završetak radova je septembar sledeće godine tako da to je jedan kapirtalan projekat koji smo započeli u ovoj godini“.

Foto: Youtube/Printscreen

Za program energetske sanacije prijavilo se 28 porodica

Za ovogodišnji program energetske sanacije sa teritorije opštine prijavilo se 28 porodica, a ukupna vrednost projekta je 8 miliona dinara, od čega je opština izdvojila 2 miliona dinara, a 2 miliona Ministarstvo rudarstva i energetike. Građani su se uglavnom prijavljivali za zamenu stolarije i ugradnju nove izolacije.

“Ovo su projekti na koje smo ponosni. Treći projekat odnosi se na socijalnu zaštitu, koji je započet prošle godine, a ove nastavljen u punom obimu i odnosi se na uslugu lični pratilac deteta i pomoć u kući. Za ove projekte izdvojena su izuzetno velika sredstva, 5 miliona i što je najvažnije ušli smo u proces obnove novih kadrova, a do sledeće godine imaćemo spreman još veći broj ljudi da pomognemo našim sugrađanima kojima je ovaj vid pomoći neophodan. To je ogromna pomoć”.

Ove školske godine u srednjoj školi uveden je novi smer, šumarski tehničar, a kako predsednik pojašnjava, ovaj smer je bio potreban, jer se na teritoriji ove opštine nalazi najveće šumsko gazdinstvo u Srbiji, severni Kučaj sa sedištem u Kučevu.

“Imamo 20 ili 30 inženjera i jednostavno čudno je bilo da mi nemamo šumarsku školu, da pored Kraljeva mi sada postajemo škola, mi nismo područno odeljenje, mi smo škola koja ima svoj šumarski smer, a za sada imamo upisnaih 13 učenika. Imamo tendenciju i želju da u jednom trenutku napravimo i učenički dom. Želja nam je da taj šumarski smer zaživi u punom obimu, jer deca iz Braničevskog okruga su do nedavno išla u Kraljevo. Zahvaljujući dobroj infrastrukturi koja je od Požarevca do Kučeva urađena, učenici za sada ne moraju ni da živi u Kučevu. Kasnije ukoliko sve bude kako treba možda uspemo da ostvarimo i tu želju da dobijemo i učenički dom, a učenici ostanu ovde i ne moraju da putuju svakodnevno”.

Rajičić zaključuje da Požarevac kao najveći grad u okrugu zaista treba da bude lider i lokomotiva koja će pokrenuti i ostale opštine koje će imati benefite u svakom pogledu.

„Smatram da svi zajedno u okrugu treba da nađemo ono što nas spaja, kako bi se razvijali u pozitivnom smislu, jer je najlakše naći milion stvari koje nas rastavljaju”, zaključuje predsednik.