Društvo

Letovanje skuplje do 10%, avionska karta 30%, ali interesovanje poraslo

Pixabay/Ilustracija
I pored poskupljenja, interesovanje građana Srbije za odmor na moru, odnosno letovanje, značajno je veće od početka maja.

Najtraženije destinacije Grčka, Crna Gora, Turska, Španija, Italija, Egipat, Albanija i Bugarska.

„Najviše je poskupela avionska karta, za oko 30 odsto, a smeštaj i ishrana za oko deset odsto“, rekao je direktor Plana tursa Milan Vasić.

Zakup desetodnevnog smeštaja u Grčkoj tokom juna i septembra košta oko 100 evra. U julu i avgustu od 200 do 250, plus karta za autobuski prevoz od 60 evra.

Vasić je rekao da će za Albaniju ove godine verovatno biti manje interesovanja jer je podigla cene aranžmana oko 20 odsto.

Turisti više nisu prinuđeni da biraju tu destinaciju na koju se za vreme pandemije moglo otputovati sa pasošem ili ličnom kartom, bez strogih antiepidemioloških mera, jer su se i druge destinacije u međuvremenu otvorile.

Građani Srbije biraju ovih dana i atraktivnija mesta za odmor kao što su Dominikanska Republika, Maldivi, Šejšelska ostrava, Majorka, i grčka ostrva Krit, Krf, Kefaloniju.

Najjeftiniji aranžmani za te destinacije sa avioprevozom za deset dana koštaju od 1.200 – 1.300 evra, pa naviše.

Vasić je rekao da je prodat aranžman za dve osobe, koje nisu stranci, za deset dana na Maldivima i aviokartama za biznis klasu za 50.000 evra. Više od pola te sume koštaju dve avionske karte.

I neke bliže destinacije su takođe skupe. Prodat je desetodnevni aranžman za hotelski smeštaj dve osobe u hotelu na Luštici u Crnoj Gori za 4.000 evra.

Direktor agencije Sabra travel Vladimir Vlaho rekao je da je interesovanje za letovanje u odnosu na april prošle godine veće za 50 odsto. U odnosu na prošli mesec za 25 odsto.

Građani u toj agenciji najviše traže aranžmane za Grčku sa apartmanskim, desetodnevnim smeštajem. On košta od 100 evra krajem maja i početkom juna, a u sezoni od 250 do 300 evra.

Vlaho je rekao da je agencija odlučila da ne povećava cenu karte za autobuski prevoz koja je skuplja za pet do deset evra. Dodao je da su vratili neke aranžmane iz 2019. godine koji se odnose na Italiju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend