Društvo

Makron za jasnu perspektivu pristupanja za Zapadni Balkan i novi bezbednosni poredak sa NATO

Foto: Wikipedia/Gouvernement français
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je danas da se zemljama Zapadnog Balkana da jasna perspektiva pristupanja Evropskoj uniji, zalažući se za "snažnu i nezavisnu Evropu" i novi bezbednosni poredak" Evrope sa NATO u odnosu na Rusiju.

„Ne smemo se više udaljavati od Zapadnog Balkana (…) Treba od nas da dobiju jasnu perspektivu pristupanja Uniji u razumnom roku“, rekao je Makron u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu, javile su agencije.

Baner Boom93 Android aplikacijaOn je medjutim naglasio da Evropa u postojeċim uslovima nije ona koja može primati nove članice, ističući da su neophodne promene u Uniji koje bi omoguċile „brže, jasnije i efikasnije odluke“.

„Treba nam snažna Evropa koja može odgovoriti na klimatske, tehnološke, digitalne izazove, treba nam nezavisna Evropa koja će odlučivati sama o svojoj budućnosti i neće zavisiti od drugih sila“, rekao je francuski predsednik predstavljajući prioritete Francuske tokom šestomesečnog predsedavanja Savetu Evropske unije.

Makron se založio danas za „novi bezbednosni poredak“ Evrope sa NATO u odnosu na Rusiju i za „iskren i zahtevan“ dijalog sa Moskvom.

„Bezbednost našeg kontinenta zahteva strateško prenaoružavanje naše Evrope kao sile mira i ravnoteže, posebno u dijalogu sa Rusijom“, dodao šef francuske države.

On se založio da se u okviru Normandijskog formata (Francuska, Nemačka, Rusija, Ukrajina) traži političko rešenje za sukob u Ukrajini koji je izvor trenutnih tenzija posle rasporedjivanja ruskih vojnika nedaleko od ukrajinske granice.

Makron je danas rekao i da pravo na abortus i zaštita životne sredine treba da se integrišu u Povelju o osnovnim pravima Evropske unije.

Francuski predsednik je rekao da je potrebno „ažurirati Povelju kako bi bila eksplicitnija o priznavanju prava na abortus ili kada je reč o zaštiti životne sredine“.

Makron je pokrenuo pitanje prava na abortus po izboru predsednice Evropskog parlamenta koja se protivi abortusu. Roberta Mecola (Metsola), 43-godišnja Maltežanka vodiće Evropski parlament u drugoj polovini saziva, posle smrti predsednika Davida Sasolija (Sassoli) 11. januara.

Prioriteti francuskog predsedavanja su i reforma šegenskog prostora, zaštita granica i borba protiv ilegalnih migracija, kao i digitalna tranzicija.

Makron je evroposlanicima rekao da Evropska unija i Velika Britanija „moraju pronaći put poverenja“ posle Bregzita.

I Afrika će biti u fokusu francuskog predsedavanja. U Briselu će u februaru biti organizovan samit država članica i institucija Evropske unije sa Afričkom unijom.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend