Društvo

Mali: Želimo da povećanje plata i penzija bude veće od inflacije

N1/Printscreen

N1/Printscreen

Ministar finansija Siniša Mali je za Euronews Srbija rekao da očekuje da nova vlada bude formirana vrlo brzo, s obzirom na iskušenja koja čekaju Srbiju u narendom periodu. On je rekao i da se očekuje rebalans budžeta za ovu godinu, kao i da će biti usvojen budžet za narednu.

Siniša Mali je gostujući u emisiji Direktno kod Minje MIletić rekao da je ovo verovatno najveća kriza od Drugog svetskog rata koja je zahvatila Evropu i ceo svet i da je važno brzo reagovati i izabrati prave ljude koji mogu da se nose sa tim izazovima.

„Kada imate tako veliku krizu, treba biti mudar, strpljiv i donositi odluke čiji se efekti vide brzo. Veliki su izazovi, vrlo je važno da cela vlada funkcioniše kao tim i nadam se da će to vrlo brzo biti u parlamentu“, rekao je Mali.

Na pitanje da li će ostati ministar finansija rekao je da veruje da će mandatarka odlučiti na pravi način i dodao da još nije razgovarao sa njom o tome.

„Sa mnom o tome nije razgovrarla. Jutros smo imali ozbiljan razgovor s Vučićem oko energetske krize, snabdevanja gasom i mazutom, ali do te teme nismo stigli“, rekao je Mali.

Poručuje da će se nova vlada truditi da joj prioritet bude očuvanje mira i stabilnosti, ali i da se nastavi rast u neizvesnim uslovima i da se obezbedi rast plata i penzija.

„Niko nije mogao da pretpostavi koliko će rasti cene energenata. Projektovali smo neke prihode i rashode očekujući da će da se smiri korona virus, da će godina biti godina stabilizacije, ali desio se rat“, naveo je ministar.

Kaže da sada i dalje funkcionišemo sa budžetom iz novembra prošle godine. „Tako da, sa formiranjem nove vlade, ono što je sigurno, biće rebalans budžeta za ovu godinu. Biće na kraju krajeva i budžet za 2023. godinu. Pogotovo ono što hoćemo da uradimo u tom rebalansu je da obezbedimo taj dodatni novac i za povećanje plata i za povećanje penzija. Ono što je predsednik obećao kako bismo održali, čak i unapredili standard građana Srbije, da to povećanje bude veće od nivoa inflacije“, rekao je Mali.

Ministar Mali je istakao da je sada cena struje oko 10 puta veća, a cena gasa osam puta. Kako ističe, to su ogromne tektonske promene, a sve to utiče na svaki proizvod u svetu i na transport.

„To su stvari koje su neodržive za svaku ekonomiju, ne samo za srpsku. Utiče na proizvodnju, mala preduzeća propadaju. Država je imala niz mera, uspeli smo da zadžimo stabilnost javnih finansija i makroekonomsku stabilnost“, rekao je Siniša Mali.

Dodao je da je u Srbiji istorijska stopa nezaposlenosti, manje nego 2019 godine, pre krize. Mali kaže da je prioritet da se sačuvaju radna mesta i da se poboljša životni standard subvencionisanjem cena gasa i struje, ali napominje da to ne može da se radi dugoročno.

„Kako je rekao predsednik, ova zima će biti hladna, ali naredna će biti polarna. Svaka zemlja ima manjak struje u ovom trenutku, pitanje je da li ćete moći da je kupite“, rekao je Mali.

Više informacija možete pročitati OVDE.