Društvo

Međunarodni dan ljudske solidarnosti

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Ujedinjene nacije su ustanovile 20. decembar kao dan kada podižemo svest o važnosti solidarnosti.

Ujedinjene nacije se, u duhu solidarnosti, oslanjaju na saradnju pri rešavanju međunarodnih problema ekonomske, socijalne, kulturne i humanitarne prirode. Najsiromašniji zaslužuju pomoć onih koji imaju najviše te je, u kontekstu globalizacije i rastuće nejednakosti, neophodno jačanje međunarodne solidarnosti. Koncept solidarnosti promoviše se kao ključan u borbi protiv siromaštva, za koju je nužna uključenost svih relevantnih aktera.

Na teritoriji grada Požarevca postoje nekoliko udruženja koja se bave humanitarnim radom kroz različite aktivnosti. Udruženje za pomoć Osobama sa invaliditetom „Fortuna“ je dobrovoljno, humanitarno, neprofitno udruženje osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti unapređenja prava i položaja osoba ometenih u mentalnom razvoju i invaliditetom.

Na današnji dan treba da ohrabrimo jedni druge da i u praksi pokažemo solidarnost svakog dana kroz različite vidove organizovanja i zalaganja da pomognemo zajednici. Solidarnost ne zavisi samo od pojedinačnih aktivnosti građana, već da ona treba da  bude jedna od vrednosti na kome je naše društvo zasnovano.