Društvo

Menstruacija nije luksuz: Kampanja za smanjenje poreza na uloške i tampone u Srbiji

FOTO: Pixabay ilustracija
Ako ste žena u Srbiji i koristite menstrualne uloške potrošićete preko 6.000 dinara na godišnjem nivou, a ako koristite tampone menstruacija će vam biti još skuplja.

Gender Knowledge Hub je započeo kampanju za smanjenje PDV-a na menstrualne proizvode, higijenske uloške i tampone, sa 20 odsto na pet odsto piše Nova ekonomija.

Oporezivanje menstrualnih proizvoda sa 20 odsto doprinosi menstrualnom siromaštvu i ograničenom pristupu menstrualnim proizvodima za veliki broj žena i devojaka.

Baner Boom93 Android aplikacija

Gender Knowledge Hub će se sa zahtevom obratiti Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, piše u saopštenju.

U planu je pripremanje peticije koja bi trebalo da bude predata nadležnim istitucijama 28. maja.

„Kampanjom, osim smanjenja PDV-a želimo da doprinesemo i smanjenju tabuizacije menstrualnog krvarenja i povećamo vidljivost potreba i prava žena, koje se u debatama o reproduktivnom zdravlju, najčešće ne uzimaju u obzir“, dodaje se.

Kako kažu, kampanjom žele da se izbore za „priuštivo, dostojanstveno i higijensko krvarenje svim ženama u Srbiji“.

„Menstruacija nije sinonim za stid, sram, blam, poniženje, tajnu, prljavo ili ružno. Menstruacija nije izbor“, navodi se u saopštenju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend