Društvo

Nikolić Acić: Niska zainteresovanost građana za vakcinaciju

FOTO: Boom93/arhivska fotografija
Od početka ove godine vakcinacija prvom dozom vakcina protiv koronavirusa u Požarevcu je naglo usporena. U poslednjih nekoliko nedelja dnevno se vakciniše tek oko 40 ljudi. To je znatan pad u odnosu na prethodne mesece.

Zamenica direktora Doma zdravlja Požarevac, Svetlana Nikolić Acić, za Boom93 kaže da jeste manje vakcinisanih prvom dozom, ali se druga i buster doza „drže“ na nivou iz proteklih meseci.

“Vakcinacija prvom dozom je usporila, dolaze građani, ali daleko manje nego ranije. Vakcinacija drugom i trećom dozom teče redovno, odnosno vakcinišu se ljudi kojima je vreme za drugu ili treću dozu, ali interesovanje građana za prvu dozu je izrazito nisko, maksimum 40 doza na dnevnom nivou. Ovaj trend je prisutan od početka godine”, navela je Nikolić Acić.

Da je interesovanje za vakcinaciju veoma slabo pokazuje i podatak da je u ponedeljak 7. februara, prvu dozu vakcine primilo samo 11 osoba.

Najveće interesovanje bilo je od 15. septembra do sredine novembra, kada se na dnevnom nivou za prvu dozu vakcine javljalo i po 400 građana.

Još podataka pokazuje da je vakcinacija usporena, a to je ukupan broj vakcinisanih prvom, drugom ili trećom dozom, koji su nekoliko sedmica „aktuelni“. Prvom dozom vakcinisano je blizu 32.000, obe doze dobilo je oko 30.200 i buster dozom vakcinisano je 18.500 stanovnika Požarevca.

Vakcinacija u celoj Srbiji na niskom nivou

U Srbiji se na dnevnom nivou upotrebi od 1.600 do 6.500 doza vakcine protiv korona virusa pri čemu je drugih doza između 400 i 1.800 a trećih ili takozvanih buster doza, do 4.500, izjavio je koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić.

Navodeći da je vakcinacija usporena u celoj Srbiji, Bekić je za današnje Večernje novosti rekao da je tokom prošlog februara i marta bilo dana kada je broj datih doza dostizao 82.000 što je, kako je rekao, cifra koja od početka 2022. godine nije dostignuta.

Dodao je da se na Beogradskom sajmu, najvećem vakcinalnom punktu u Srbiji, dnevno aplikuje između 280 i 350 doza vakcine protiv korona virusa.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend