Društvo

NKEU: Obustaviti konkurs za nacionalne frekvencije, sprovesti nov nakon potrebnih izmena zakona

FOTO: Envato elements ilustracija
Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) zatražila je danas odlaganje javnog konkursa za dodelu nacionalnih televizijskih i radijskih frekvencija, koji je 15. aprila raspisalo Regulatorno telo za elektronske medije (REM), dok ne budu usvojene izmene Zakona o elektronskim medijima, i ne bude izabran novi sastav REM-a.

Kako se navodi u saopštenju te grupe, koje je prosledila nevladina organizacija (NVO) Građanske inicijative, Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji predviđeno je da se do juna ove godine Zakon o elektronskim medijima izmeni u pogledu izbora članova REM-a i da se zatim izabere budući saziv po novom konkursu.

„Smatramo da je neophodno da konkurs za dodelu frekvencija bude raspisan od strane tog novog saziva, a na osnovu prethodno sprovedene analize medijskog tržišta, što je takođe obaveza Regulatora po Zakonu o elektronskim medijima. Ovo predstavlja neophodan preduslov kako bi se osiguralo da se nacionalne frekvencije dodele u fer i transparentnom postupku“, stoji u saopštenju.

Zabrinutost zbog načina na koji se postupak trenutno sprovodi, istakli su iz te grupe, izrazile su i organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje su takođe istakle i „politizovanost rada trenutnog sastava Regulatornog tela“.

„U prilog ovome ide i izostanak reakcije REM-a na uznemiravajuće scene nasilja u rijaliti programima koji se emituju na televizijama Hepi i Pink, koje će izvesno konkurisati za obnovu nacionalne frekvencije, a na šta je stručna javnost takođe nedavno ukazivala“, istakli su u saopštenju.

Ocenili su da to „još jednom pokazuje da REM ne postupa u okviru svojih ovlašćenja i ne sankcioniše najgrublja kršenja propisa od strane privatnih televizija bliskih vlasti“ i naglasili da Međusektorska radna grupa NKEU na to godinama ukazuje u svojim izveštajima.

Naglasili su da zbog toga apeluju da se sprovođenje konkursa obustavi pre njegovog isteka 20. juna, kako bi se dodela frekvencija sprovela u nepristrasnom postupku „koji bi osigurao da se rad postojećih elektronskih medija objektivno preispita, a nove dozvole dodele medijima koji dokažu da će svoj posao obavljati profesionalno i savesno, u skladu sa interesom celokupne javnosti“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend