Društvo

Norvežani „opipavaju puls“ EPS-a, ministarka kaže – ne bave se vodećim kadrovima

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Sredinom meseca počeli su eksperti norveške firme „Rajstad enerdži“ da transformišu Elektroprivredu Srbije, pisali su mediji. Na pitanje šta su do sada tačno uradili i koji im je sledeći korak, resorna ministarka odgovara – sagledavamo rizike i unapređujemo upravljanje. Eksperti za energetiku podsećaju da su Norvežani angažovani netransparentno, a Vladu pitaju gde su stručni ljudi bili do sada.

Energija im je žila kucavica, bave se istraživanjem i konsaltingom, a drugim energetskim firmama, njihovim klijentima, pomažu da donose bolje odluke. To je ukratko norveška firma „Rajstad enerdži“ čiji eksperti, kako pišu mediji, već desetak dana opipavaju puls našeg EPS-a. Za početak je, kaže resorna ministarka, energetski sistem sagledan.

„Nastavljamo da radimo na unapređenju efikasnosti donošenja odluka i u ovoj fazi sagledavamo rizike i unapređujemo upravljanje rizicima u našim javnim preduzećima“, kazala je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

U Elektroprivredi Srbije, ali i drugim javnim preduzećima koja se bave energetikom, dodaje. Krajnji cilj je, objašnjava ministarka, reforma celog sistema.

„Pre svega na nivou nadzornih odbora i izvršnih odbora u smislu procesa odlučivanja, donošenja odluka, upravljanja rizicima“, navodi Đedović.

Što znači, dodaje ona, da se ne bave personalnim rešenjima, odnosno osobama koje ova preduzeća vode.

„Ja bih recimo voleo da vidim šta će da se desi sa Srbijagasom, mi imamo Dušana Bajatovića nelegalno od 2016. godine i gde je i sama ministarka (Zorana) Mihajlović, bivša ministarka energetike, rekla da je to država u državi“, kaže Miodrag Kapor, stručnjak za energetiku.

Vidi li sebe i dalje na mestu prvog čoveka te države u državi, pitali smo nedavno i samog Bajtovića.

„Naš osnivač je Vlada Republike Srbije. I ona postavlja i smenjuje direktore, tako da je to stvar ocene rada. Time će se baviti Vlada Srbije“, kazao je Bajatović 3. decembar 2022. godine.

Dačić: To nije pitanje za Bajatovića, svako će reći da treba da ostane naravno.

N1 Bajatoviću: Pa da li Vi mislite da treba da ostanete?

Bajatović: Ja nemam mišljenje.

Dačić: Da ne misli sigurno ne bi bio.

Više od mesec dana kasnije ne zna se sudbina Bajatovića, kao što se ne zna i zašto je Vlada sa Norvežanima potpisali tajni ugovor i angažovala ih bez tendera.

„Tako da naravno da imam neku određenu skepsu prema svemu tome, a angažovanje stručnjaka bi trebalo da bude od samog početka, ja ne znam šta se čekalo 11 godina da bi se angažovali stručnjaci, da bismo sad poverovali da će se sad to upravo desiti“, ocenjuje Kapor.

Čekalo se dugo i da počnemo da štedimo energiju, a rasipanje je danas, u vreme krize, kaže ministarka Đedović, nedopustivo. Očekuje da do 2030. godine smanjimo potrošnju za oko deset odsto, što je jedna godina rada TENT A termoelektrane u Obrenovcu.