Društvo

Novi protest podrške sklonjenim tužiteljkama u četvrtak kod Vlade Srbije

FOTO: Screenshot/Youtube

FOTO: Screenshot/Youtube

Novi protest podrške dvema tužiteljkama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Bojani Savović i Jasmini Paunović, zakazan je za četvrtak, 2. mart, u 15h kod Vlade Srbije, <a href="https://www.021.rs/story/Info/Srbija/333119/Novi-protest-podrske-sklonjenim-tuziteljkama-u-cetvrtak-kod-Vlade-Srbije.html?fbclid=IwAR2MHXMws1-VlRRn6deYlgR43jjr4ifFqx8bxDQafEFzEt6lmYeSJ9arimg">piše 021</a>.

Obe su smenjene u okviru istrage koje su vodile o malverzacijama u EPS-u, a odmah nakon što je Savović, kao zamenica tužioca, naložila hapšenje šest osoba obuhvaćenih istragom.

Protest je prethodno održan u subotu, 25. februara, a organizovali su ga advokati. Oni su na protestu pozvali sudije i tužioce da im se pridruže na narednom okupljanju.

O razlozima smene je u detalje u medijima govorila Bojana Savović, koja je prva tužiteljka koja je javno istupila o pritiscima sa kojima se suočava, otkrivši i detalje kontrole koju Nenad Stefanović, na čelu tužilaštva, sprovodi nad zaposlenima.

Savović je tako za KRIK rekla da je Stefanović od početka godine u druga odeljenja, sa svojih redovnih zaduženja, premestio čak sedam iskusnih tužilaca, uključujući nju i koleginicu Paunović.

Savović, koja tvrdi da joj je nakon hapšenja šest osoba zbog sumnje da su oštetili „Elektroprivredu Srbije” za 7,5 miliona dolara taj predmet oduzet, rekla je da su tužioci od Stefanovića i njegove prve zamenice Brankice Marić morali da traže saglasnost za gotovo sve što su radili.

Navela je da joj je slučaj EPS oduzet i da nije učestvovala ni u saslušanju osumnjičenih, kao i da je sve što se dešavalo poslednjih dana bilo „jako stresno i uznemirujuće i za nju i njenu porodicu”.

Više javno tužilaštvo u Beogradu demantovalo je njene tvrdnje u nizu reakcija, poručivši da su predmeti po kojima se postupa predmeti javnog tužilaštva, a ne pojedinih zamenika koji su „samo obrađivači predmeta”.

„Nejasno je zbog čega zamenik javnog tužioca Bojana Savović, kojoj su ove činjenice dobro poznate, uporno tvrdi da je to ’njen predmet’, kojeg je čak želela da se oslobodi u martu prošle godine”, poručilo je ovo tužilaštvo.

Savović je izjavila da nije tačno ništa što je tužilaštvo navelo u svojim reakcijama.