Društvo

Peleta nema nigde, a cena otišla u nebo

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Avgustovsko ograničenje cene peleta na 38.000 dinara i zabrana izvoza nisu stabilizovali tržište, nestašica je još veća. Fabrike peleta odgovornost prebacuju na „Srbijašume“ jer kasne u isporuci sirovine za proizvodnju, u „Srbijašumama“ ukazuju na malverzacije na tržištu peleta. Na potezu su inspekcije koje od 11. avgusta kontrolišu i proizvođače i stovarišta.

Najjeftinije grejanje ove godine je papreno skupo. U našoj zemlji, na pelet se greje više od 110.000 domaćinstava. Tražnja je višestruko povećana, a nestašice su počele još u maju. Pre ograničenja, cena peleta bila je i do 45.000 dinara za tonu. „Cena je bila 370 evra po toni, nerealna i veliki udar na budžet za ovu godinu za zimu.Teško je doći do njega kod proizvođača nikako. Sa našim prevozom za kuću od 200 kvadrata, treba oko 4.000 evra za grejanje“, kaže Darko Marković iz Brodarca.

„Čekjući, da li će biti, koja cena i kupili smo tri tone po 37.000, što je dosta visoka cena peleta, a kako će dalje biti, videćemo“, navodi Dragan Bojić iz Požege. Vlasnici stovarišta sada i ne primaju uplate – uvoz je gotovo stao jer i druge zemlje zabranjuju izvoz, a retke su domaće fabrike koje ga sada prodaju. „Kažu da ima na malo dve, tri, eventualno pet paleta, a na veliko nema jednostavno. Ljudi su ogorčeni, nadam se da će ovo sve da stane na svoje noge da zaživi kao i ranije“, kaže Predrag Jančić, vlasnik stovrišta.

„Peleta kao što se vidi nema nigde, ono što smo imali po starom uvozu to je rasprodato po ovim sniženim cenama koje je država propisala, sada ga više nema“, kaže Marko Vitorović, vlasnik drugog stovarišta.

Proizvađači prozivaju „Srbijašume“. Tvrde da su im slali ograničene količine pa je i proizvodnja manja. U „Srbijašumama“ kažu da im nije jasno zašto su stovarišta prazna, jer polovinu obaveza su već isporučili, a ima i sirovine iz privatnih šuma.

„Što se ‘Srbijašuma’ tiče apsolutno ne postoji razloga za brigu, ali još jednom kažem na tržištu Srbije učestvujemo sa trećinom. Pelet je morao da se proizvede, pelet nije mogao da nestane, a inspekcije tržišne, finansijske vrlo brzo će utvrditi šta se desilo sa sirovinom ‘Srbijašuma’. I vrlo brzo će doći rezulti i videće se da li je taj pelet u nekim magacinima i čeka bolja vremena“, kaže Igor Braunović, v. d. direktora „Srbijašuma“.

Iz Udruženja pri Privrednoj komori, koje okuplja čak 86 proizvođača peleta, poručuju da ništa ne skrivaju. „Moram da naglasim pelet se nigde ne krije. Mi ovih dana najveći proizvoođači u Srbiji, a i većina trgovaca ima inspekcije koje je naložilo Ministarstvo energetike, i tržišna i poreska, i drago mi je da su došli da pogledaju i da se uvere na licu mesta da peleta u fabrikama nema, da drveta u fabrikama nema i da se ništa ne lageruje, već se sve što se proizvede izbacuje na tržište“, kaže Mladen Stojadinović, predsednik Grupacije za obnovljivu energiju u PKS.

I dok se čeka izveštaj inspekcije, kako RTS saznaje, stalni su sastanci Vladine radne grupe za snabdevanje peletom kako bi se problem rešio, a građani do početka grejne sezone snabdeli.