Društvo

Polaganjem venaca u Kostolcu obeležava se Dana rudara

FOTO:Boom93/N.Stojićević
Na spomenik rudarima u Starom Kostolcu polaganjem venaca počelo je obeležavanje ovogodišnjeg Dana rudara 6. avgusta.

Vence na spomenik položili su predstavnici ogranka TEKO Kostolac, Sindikata kopova Kostolac kao i predstavnici Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac.

FOTO:Boom93/N.Stojićević

Dragoslav Slavković, direktor Direkcije za proizvodnju uglja ogranka „TE-KO Kostolac“ je istakao da danas Kostolac predstavlja neophodnu kariku u elektroenergetskom potencijalu Srbije.

FOTO:Boom93/N.Stojićević

Kostolački blokovi B1 i B2 su u ekološkom smislu najsavremeniji blokovi u okviru EPS-a, dok je naredne godine planirano puštanje bloka B3 i njegovo priključenje na mrežu. Prethodnih godina uložena su značajna sredstva u istraživanje novog ležišta, Zapadni Kostolac, a njegovim otvaranjem u kontinuitetu omogućio siguran i stabilan rad postojećih termokapaciteta i ne bi se strepelo od enegretske krize“, naveo je Slavković.

Gradonačelnik Saša Pavlović je naglasio je da uprkos napretku i razvoju mehanizacije prisustvo čoveka na najodogovornijim mestima eksploatacije uglja uvek će biti nezamenljivo.

„Želim da se svih dana, a ne samo danas svi građani prisete da dok sede za računarom, on bi stao ukoliko vi stanete, da dok slušaju muziku , bila bi teška tišina da vi prekinete svoj rad. Tada bi svi mi mogli da zamislimo koliko je muke i vašeg danonoćnog rada potrebno da bi se pokrenula bilo koja mašina u domaćinstvu ili na radnom mestu. Zato smatram da je svaki vaš dinar bišestruko odrađen“, zaključio je Pavlović.

FOTO:Boom93/N.Stojićević

Tokom današnje svečanosti učenici iz Kostolca i drugih krajeva Srbije koji su učesnici projekta „Moja Srbija“, istražili period osnivanja i razvoja Kostolca i rudnika i prikazali svoja saznanja o radu i životu rudara u koloniji do početka Prvog svetskog rata.

Dan rudara ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika, kod Despotovca, štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za skraćenje radnog vremena i besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama, koje su do tada sami plaćali.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar