Društvo

Pomor ribe u reci Pek: Neodgovornost, neadekvatne kazne ili nebriga za životnu sredinu?

FOTO: Miloš Imamović

FOTO: Miloš Imamović

U mestu Braničevo i selu Kusiće koji se nalaze na teritoriji opštine Golubac prethodnih dana došlo je do pomora ribe u reci Pek.

U izjavi za Boom93, ekološki aktivista Aleksandar Stefanović navodi da su prema njegovom mišljenju uzroci neodgovornost i ispuštanje nepoznatih zagađujućih materija iz postrojenja za preradu otpadnih voda hladnjače koja se nalazi u naselju Braničevo.

„Ovo što se desilo je čist nemar i neodogovornost. Znaju da neće biti adekvatno kažnjeni. Rezultat toga je da su trenutno ribe uginule. Ta hladnjača radi sa starim metodama hlađenja, gde se koristi amonijak za rashlađivanje. Postoji mogućnost da je amonijak iscureo negde i da je to dospelo u vodu, to je moja pretpostavka. Bili su lokalni inspektori i uzeli uzorke i nadam se da će neko imati smelosti da izađe i kaže šta se zaista desilo“, navodi Stefanović.

FOTO: Miloš Imamović

On podseća da se pre mesec dana dogodilo nešto slično, kada je došlo do ispuštanja određenih materija crne boje, kada je voda u reci bila crna i širio se veoma neprijatan miris. Tada su opet izašli inspektori na teren.

„Plaćamo danak neodgovornosti, neadekvatnim kaznama i nebrigom za životnu sredinu. Ranije kada su se dešavale slične situacije sa rekom obraćali smo se ekološkom inspektoru u opštini koji nam je rekao da to nije njegov resor, nakon toga Republičkoj inspekciji kojoj sam se obraćao prilikom prethodnog zagađenja reke i od koje sam dobio pisani odgovor da su oni bili na terenu i uzeli uzorke, dok nakon toga nisam obavešten ni o čemu“, navodi ovaj aktivista.

FOTO: Miloš Imamović

Još jedan problem je, prema rečima Stefanovića, taj što sva sela u dolini Peka imaju pomoćni vodozahvat za seoske vodovode iz kapilarnih podzemnih voda.

„Mi kao žitelji koji žive pored Peka ne znamo više kako da se borimo i kome da se obratimo. Odnosno, imamo kome da se obratimo, ali konstantno izostaje prava reakcija da se vidi želja da nešto stvarno bude urađeno po tom pitanju. Još jedna od posledica je ta da je voda u Braničevu neispravna za piće“.

Meštani su doživeli da deca ne mogu da se kupaju u reci tokom leta, jer se osećao nesnosan smrad.

FOTO: Miloš Imamović

„Ovo je već nešto što je alarmantno. Nastavljamo da se borimo za našu reku Pek, da je sačuvamo koliko možemo. Dolazimo do tačke gde će kap preliti čašu i gde smo mi obični ljudi primorani da preduzimamo akcije koje su nepredvidive, da branimo nešto što država treba da čuva“, zaključuje Stefanović.

Podsetimo, u martu 2021. godine reka je poprimila mutnu, crvenu, bakarnu i zelenu boju, o čemu je Boom93 pisao.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) tada je angažovao Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor koji je analizirao mulj iz reke Mali Pek koja se uliva u Pek, a rezultati uzorkovanja su pokazali izuzetno zagađenje – bakra je bilo u 17 puta većoj količini u odnosu na propisanu, arsena u 3,5 puta većoj vrednosti u odnosu na propisanu, kao i olova u gotovo dva puta većoj vrednosti u odnosu na propisanu.

Po prijavi RERI-ja, nadležno javno tužilaštvo u Negotinu donelo je u maju ove godine naredbu kojom je naloženo Ziđin Koperu i odgovornom licu te kompanije da, zbog krivičnog dela zagađenja životne sredine, u humanitarne svrhe uplate iznos od milion dinara.