Društvo

Porast broja trudnica koje su kovid pozitivne

Foto/ T.Spasojević/ Kovid ambulanta Požarevac medicinsko osoblje

Foto/ T.Spasojević/ Kovid ambulanta Požarevac medicinsko osoblje

U kovid ambulantama u Požarevcu i Kostolcu prethodnih dana broj pregleda se kretao preko 330 na dnevnom nivou. U odnosu na prethodnih mesec dana primetan je blagi pad broja pozitivnih pacijenata koji se kreće između 50 i 70. Ono što zabrinjava je veliki broj Kovid pozitivnih trudnica, istakla je dr Katarina Milićević, koordinatorka Kovid ambulante Doma zdravlja Požarevac.

Epidemiološka situacija je veoma nestabilna prethodnih nedelja u čitavom Braničevskom okrugu, a posebno u Požarevcu. Broj pregleda u kovid ambulanti svakodnevno prelazi brojku od preko 300 pregleda, a broj pozitivnih pacijenata se pre mesec dana kretao i do 100 na dnevnom nivou.

U obe naše Kovid ambulante koje pokriva Dom zdravlja Požarevac broj pregleda je prilično ujednačen, s tim da se sada težište poslednjih par dana premešta na kontrolne preglede. Primetan je mali pad broja prvih pregleda. Za razliku od toga ostaje konstantan broj pozitivnih, tj broj novoobolelih po danu oscilira otprilike između 45 do 70 pacijenata. Taj broj zavisi i od toga da li je vikend ili radni dan. Broj pregleda se poslednjih nedelja kreće oko 300 i pojedinim danima prelazi 300 pregleda.” – rekla je dr Milićević.

Po rečima dr Milićević kliničke slike pacijenata idu od od lakših do veoma teških sa upalom pluća i zahtevaju hospitalizaciju, ali kod starijih pacijenata dešava  se da se klinička slika pogorša u roku od nekoliko dana.

“Imamo zaraženih u svim starosnim kategorijama, ima teških kliničkih slika i kod mlađih, ali kod starijih se klinička slika pogorša u veoma kratkom periodu. Kod jednog broja pacijenata koji su kovid pozitivni i budu primarno dobri, na kontrolnom pregledu se situacija iskomplikuje, ili se pojavi se pneumonija, pa i takve pacijente šaljemo u bolnicu. Broj poslatih na  konsultacije sa bolničkim lekarima, ili na prijem u bolnicu je nažalost uvek preko 10 na dnevnom nivou. Tu ubrajamo i novoobolele i one koji su već oboleli.

Dr Milićević ističe da je zabrinjavajuće to što se u ovom talasu pandemije pojavio veliki broj trudnica koje su kovid pozitivne jer upravo od njihovog zdravlja i stanja zavisi još jedan život, život beba u njihovom stomaku.

U ovom talasu imamo veliki broj trudnica koje su Kovid pozitivne,  pa apelujem na trudnice da se zaštite od ovog virusa i da se ponašaju u skladu sa preporukama. Sve trudnice trebalo bi da budu na oprezu jer je njihov organizam izložen konstantnim promenama imunog sistema i nivoa hormona, koji se prilagođavaju rastu i razvoju bebe tj. održavanju trudnoće. U drugom stanju, veliki broj žena muči muku sa respiratornim infekcijama, zapušenim nosom i upalom sinusa – najčešće zbog uticaja hormona koji čine da sluzokože u telu bubre i ispunjavaju se tečnošću kako bi pripremili organizam za što lakši porođaj. Zbog toga što su trudnicama disajni putevi osetljiviji, trebalo bi voditi računa i zaštiti ih kako bezazlena respiratorna infekcija ne bi uznapredovala u recimo, ozbiljnu upalu pluća. Virus nije naivan, imamo i trudnice sa lakšom kliničkom slikom ali nažalost imamo i teže kliničke slike gde su trudnice hospitalizovane sa komplikacajama koje nosi ovaj virus,” – naglašava doktorka Milićević.

Ona dodaje da se u kovid ambulantu javljaju i vakcinisani i nevakcinisani građani, ali je više nevakcinisanih koji dolaze sa težom kliničkom slikom.

Ne isključujem mogućnost i ne govorim i  da među vakcinisanima nema obolelih, ali zaista ih je manje brojčano i procentualno i to su lakše kliničke slike,osim kada govorimo o pacijentima koji su starije životne dobi preko 60 godina sa slabijim imunitetom ili nekim od pridruženih oboljenja.”- ističe dr Milićević.

Doktorka je apelovala je na građane da se i dalje pridržavaju svih mera a posebno u periodu koji je pred nama jer ide sezona slava.