Društvo

Povećan broj požara na otvorenom: Apel građanima da ne pale nisko rastinje

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

U prethodnih nekoliko nedelja povećan je broj požara na otvorenom na teritoriji Braničevskog okruga. Požari nastaju nakon što poljoprivredni proizvođači spaljulju rastinje i ostatke starih useva kako bi pripremili zemljšte za nove.

Odeljenje za vanredne situacije u Požarevcu apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom, jer na taj način izlažu opasnosti ne samo sebe, već i svoje susede i materijalna dobra.

Kako podsećaju iz ovog sektora da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Takođe, se naglašavaju da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Baner Boom93 Android aplikacija

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu, a i krivičnu odgovornost za koju su propisane visoke novčane kazne: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara i za fizičko lice 10.000 dinara.

Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu pojačaće nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od požara u prirodi i na otvorenom prostoru, a protiv lica koja ne poštuju zabranu loženja otvorene vatre u šumi i spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno izdavati prekršajne naloge.