Društvo

Pregled specijaliste državno nemoguća misija, posete privatnicima drastično porasle

Pixabay/ilustracija

Pixabay/ilustracija

U Srbiji je postalo „nemoguća misija“ zakazati i brzo obaviti pregled kod specijaliste u državnom zdravstvu. Od momenta kada se pojave prvi simptomi bolesti do uspostavljanja konačne dijagnoze prođe više meseci, pa i godinu dana. Izabrani lekari u domovima zdravlja kažu da trpe stalni pritisak od nezadovoljnih pacijenata jer nema slobodnih termina za zakazivanje pregleda kod urologa, endokrinologa, neurologa… Ono što u državnom nije moguće mesecima, kod privatnika može odmah, a pregledaju lekari koji pre podne rade u državnim bolnicama, popodne kod njih.

I preventivni pregledi, koje je država uvela za rano otkrivanje pojedinih karcinoma, na taj način su potpuno obesmišljeni. Možda je najilustrativniji primer rani pregled na karcinom debelog creva. Lekari opšte prakse u domovima zdravlja ukazuju da nakon laboratorijskog pregleda stolice i kada se u njoj utvrdi prisustvo krvi, jedina pouzdana metoda za otkrivanje maligniteta je kolonoskopija. Međutim, oni ne mogu da zakažu pacijentu pregled kod gastroenterologa već moraju najpre da „uhvate“ slobodan termin kod interniste, koji onda zakazuje pregled kod gastroenterologa sa kojim se utvrđuje termin za kolonoskopiju. A sve to znači višemesečno čekanje.

Savo Pilipović iz Udruženja pacijenata Srbije kaže da je on zakazan u državnom zdravstvu kod gastroenterologa za godinu dana.

„Dobio sam termin da na pregled kod gastroenterologa idem za godinu dana. Znam da nisam jedini koji je tako prošao“, priča Pilipović.

Na brzu dijagnostiku u državnom zdravstvu ne može se računati, te zbog toga ne čudi što privatne ordinacije imaju sve više posla.

U poslednjih deset godina posete privatnim lekarima drastično su porasle u Beogradu. Najveći trend rasta beleži se u specijalističkim službama, gde je broj prvih poseta porastao tri puta, a broj ukupnih poseta 2,4 puta. Tako je u 2011. godini kod lekara specijaliste u privatnu praksu bilo 347.824 pregleda, dok je u 2020. godini bilo 847.377, od toga obavljeno je 219.018 prvih pregleda.

Dr Nikolić: Najveći problem dijagnostika

Dr Milica Nikolić Urošević, predsednica Udruženje za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine Srbije – UZPIDOMS, kaže da je najveća muka danas doći do specijaliste u bolnicama i kliničkim cebntrima, jer nema termina za zakazivanje. Praksa je da se termini izbacuju početkom meseca (do 5. u mesecu) i ukoliko lekar u tom periodu nije uspeo da zakaže, ne preostaje ništa drugo nego da se pokuša ponovo tek za mesec dana.

„Treba otvoreno reći da dijagnostika pacijentima nije dostupna. Čak i kada neko dođe do specijaliste u bolnici postala je praksa da ne dobije ništa od dijagnostike, već samo spisak šta treba da uradi od analiza, snimaka. Onda se oni vraćaju kod nas u domove zdravlja. To je apsurdno. Zakon je vrlo jasan i on kaže da kompletnu dijagnostiku mora da obavi onaj koji je predlaže. Međutim, problem je što se ne poštuje zakon. Izabrani lekar u domu zdravlja ne može pacijenta da uputi ni na jednu dijagnostičku metodu koja se radi van doma zdravlja. Pacijenti su onda prinuđeni da to rade privatno“, navela je Nikolić Urošević za Euronews Srbija.

Za više informacija pročitajte OVDE