Društvo

Rate kredita ponovo rastu krajem meseca

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Građani koji otplaćuju kredite, pre svega one dugoročne stambene, mogu očekivati dalji rast rata do kraja godine, ako su se zadužili po promenljivim kamatama. Nekima su one već povećane u junu, a sledeći presek stanja je 30. septembra, za klijente čije su pozajmice vezane za tromesečni euribor.

Njima bi rate od sledećeg meseca mogle biti veće od 5 do 20 evra, u zavisnosti od perioda otplate i vrednosti pozajmice. Prema podacima Udruženja banaka Srbije građani trenutno otplaćuju oko 154.000 kredita, a duguju oko pet milijardi evra.

Ekonomisti ocenjuju da će euribor nastaviti da raste bar još nekoliko meseci, sve dok centralne banke ne uspeju da se izbore sa rastućom inflacijom, podižući svoje referentne kamatne stope.

Američke federalne rezerve (FED) su već povećale kamate iznad tri odsto, a prošle nedelje su ih korigovale i Centralne banke Velike Britanije i Švajcarske. Stručnjaci prognoziraju da će i Evropska centralna banka još jednom u oktobru korigovati visinu kamata. Sve to će, tvrde, uticati i na vrednost euribora, s obzirom da je to kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuju novac. Njegov rast su već osetili korisnici kredita krajem juna, kada su im rate već porasle. Stručnjaci smatraju da će taj trend biti nastavljen i da se može očekivati da krediti dodatno poskupe.

Za one čija promenljiva kamatna stopa obuhvata tromesečni euribor (3M), značajna su četiri datuma u toku godine, odnosno onda kada se na tromesečnom nivou usklađuje ova referentna kamata – 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar. Oni kojima se rate usklađuju sa šestomesečnim euriborom, važni datumi su 31. decembar i 30. jun.

Vasić: Do kraja godine bi euribor mogao biti 2 odsto

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je rekao za Euronews Srbija da je od pet najvećih banaka po aktivi u našoj zemlji – tri imaju tromesečni, a dve šestomesečni euribor.

„Prosečan kredit bankarskih klijenata u Srbiji je oko 32.000 evra. Najčešći iznos pozajmice je oko 50.000 evra, tako da bi prvo povećanje koje stiiže 30. septembra moglo da im digne rate kredita za 5 do 20 evra“, naveo je Vasić.

On je podsetio da sve zavisi od perioda otplate kredita i dodao da će rata najviše porasti onima koji su se tek zadužili, od početka godine, jer imaju najveći udeo kamate u rati.

Vi[e informacija možete pročitati OVDE.