Društvo

Registracija vozila skuplja zbog novih iznosa komunalnih taksi

FOTO: Pixabay/Ilustracija

FOTO: Pixabay/Ilustracija

Vlada Srbije odredila je nove najviše iznose lokalnih komunalnih taksi za posedovanje vozila, koje se plaćaju prilikom registracije. Vlada određuje maksimalne iznose, a na lokalnim vlastima je da odrede koliki će ti iznosi da budu. Kako je navedeno u Službenom glasniku Republike Srbije, ovo podizanje najviših iznosa taksi je u stvari usklađivanje izvršeno sa godišnjim indeksom potrošačkih cena Republičkog zavoda za statistiku, što bi značilo da prate i rast inflacije od 15 odsto.

Od 1. decembra ova naknada će za putnička vozila biti od 710 do 7.110 dinara u zavisnosti od kategorije. Poskupljenje će najviše osetiti vozači koji imaju automobile veće kubikaže, iznad 3.000, kao i vlasnici teretnih vozila. kao i vozači teretnih vozila. U dokumentu objavljenom u Službenom glasniku navodi se da je najviši iznos za putnička vozila do 1.150 kubika – 710 dinara, ta vozila su razvrstana u šest kategorija, a iznos ove takse do 7.110 dinara važi za automobile sa preko 3.000 kubika.

Kod teretnih vozila, koja su prema nosivosti razvrstana u četiri kategorije iznosi su od 2.140 do 7.110 dinara. Motocikli su svrstani u pet kategorija, a najviši iznosi su od 570 do 2.130 dinara.

Kod autobusa i kombi vozila taksa je 60 dinara po registrovanom sedištu, a iznosi za pet kategorija priključnih vozila su od 580 do 2.860 dinara. Za vučna vozila – tegljače, koji su u pet kategorija u zavisnosti od snage motora, takse su od 2.100 do 5.710 dinara.

Za radna vozila, specijalno adaptirana za prevoz rekvizita za zabave, vozila za radnje, kao i specijalizovana vozila za pčele taksa je 1.410 dinara. U odluci donetoj na osnovu Zakona o finansiranju lokalne samouprave navodi se da će usklađeni najviši iznosi biti u primeni od prvog dana u sledećem mesecu.

Više informacija možete pročitati OVDE.