Društvo

Reka Pek ponovo promenila boju

FOto: Željko Jocić

FOto: Željko Jocić

Ponovo je primećeno ispuštanje nepoznate materije u reku Pek kod Braničeva. Građani su redakciji Boom 93 javili da se to desilo u sredu, 14. septembra.

Jedan od meštana Braničeva kaže da je nepoznata materija izrazito crvene boje i da veoma je uznemirila meštane. Za sada nisu primećene posledice po živi svet u reci, jer je moguće da se radi o organskoj materiji koja nije štetna, ali su za svaki slučaj obaveštene nadležne institucije.

Analize uzorkovanih otpadnih voda, voda reke Pek i uginule ribe uzete tokom poslednjeg akcidenta odnosno pomora riba, koji se dogodio 23. avgusta ove godine,  još uvek nisu poznate javnosti, kaže meštanin Braničeva.

Kako dodaje  zbog učestalih incidenata izlivanja ovog leta, te uznemirenosti meštana priobalnih sela, izuzetno je važno da nadležne institucije utvrde ko je počinilac, preduzmu zakonom predvidjene mere i što je najvažnije, obaveste javnost. Poverenje u institucije je generalno nisko i ovo je dobra prilika da pokažu svoju efikasnost i umire meštane. Svaki drugi scenario ne ide u prilog izgradje poverenja u rad institucija. 

Podsetimo, krajem avgusta, u mestu Braničevo i selu Kusiće koji se nalaze na teritoriji opštine Golubac došlo je do pomora ribe u reci Pek. Meseca dana pre toga dogodilo se slično odnosno došlo je do ispuštanja određenih materija crne boje, kada je voda u reci bila crna i širio se veoma neprijatan miris. Tada su opet izašli inspektori na teren.

Plaćamo danak neodgovornosti, neadekvatnim kaznama i nebrigom za životnu sredinu. Ranije kada su se dešavale slične situacije sa rekom obraćali smo se ekološkom inspektoru u opštini koji nam je rekao da to nije njegov resor, nakon toga Republičkoj inspekciji kojoj sam se obraćao prilikom prethodnog zagađenja reke i od koje sam dobio pisani odgovor da su oni bili na terenu i uzeli uzorke, dok nakon toga nisam obavešten ni o čemu“, naveo je tada za Boom 93 ekološki aktivista, Aleksandar Stefanović.