Društvo

Rekonstrukcija pruge PO-BG nakon godinu dana kašnjenja: Krenuo teretni voz, kada će putnički brzinom od 120 km/h?

Boom93/Arhivska fotografija
Na pruzi Jajinci - Mala Krsna koja spaja Požarevac i Beograd, 22. juna u 8 sati ponovo su pušteni u rad infrastrukturni kapaciteti i uspostavljen je teretni železnički saobraćaj na ovoj deonici pruge.

„Nakon što je obavljen tehnički pregled radova izvedenih na glavnoj opravci pruge Jajinci – Mala Krsna, organizovan je saobraćaj teretnih vozova na ovoj deonici. „Završni radovi duž deonice još uvek su u toku“, navedeno je na zvaničnom sajtu Infrastruktura železnice.

Ova informacija je objavljena na sajtu Infrastrukture železnice samo dan nakon što su novinari Boom93 uputili pitanja vezana za otvaranje pruge ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislavu Momiroviću prilikom posete Požarevcu.

FOTO: Youtube screenshot/Infrastruktura železnice Srbije

Radovi najavljeni 2018. godine kasne skoro godinu dana, koji su razlozi?

Rekonstrukcija pruge i obnova stanice Mala Krsna najavljeni su u junu 2018. godine u Požarevcu prilikom posete tadašnje ministarke Zorane Mihajlović, a radovi su zvanično počeli 30. maja 2019, navedeno je na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Radove izvodi konzorcijum „COLAS Rail” i „Enеrgoprojеkt”, a kako je navedeno na sajtu Ministarstva “projеkat rеkonstrukcijе dеonicе prugе Jajinci – Mala Krsna ima za cilj unaprеđеnjе žеlеzničkе infrastrukturе na Koridoru H, imajući u vidu da jе ovo jеdan od najvažnijih, ali i najoptеrеćеnijih žеlеzničkih putnih pravaca kroz Rеpubliku Srbiju.”

Projеkat podrazumеva obnovu dеonicе prugе tunеl Stražеvica (ulaz) – Jajinci – Mala Krsna i stanicе Mala Krsna, dužinе 60,8 km (bеz kolosеka i sporеdnih kolosеka u stanici), na pruzi (Bеograd) Rakovica – Rasputnica K1 -Mala Krsna – Vеlika Plana i finansira se iz krеditnih srеdstava Evropskе bankе za obnovu i razvoj.

FOTO: Youtube screenshot/Infrastruktura železnice Srbije

Radovi u samoj stanici Mala Krsna završeni su u septembru 2021. godine, kada je stanica puštena u rad, naveli su za Boom93 iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Rok za završetak radova na rekonstrukciji pruge istekao je krajem jula 2021.

Kako su za Boom93 naveli u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture “do kasnijeg završetka radova i puštanja u saobraćaj rekonstruisane pruge Jajinci-Mala Krsna došlo je zbog krađa na elementima železničke infrastrukture i to od Rakovice do Jajinaca, kao i na samoj pruzi Jajinci-Mala Krsna” i dodali da će Infrastruktura železnice u narednom periodu nastaviti sa sanacijom štete izazvane krađama.

FOTO: Ministarstvo građevinarstva printscreen

Kada ćemo vozom putovati brzinom od 120 km/h na relaciji Požarevac-Beograd?

Usled radova na navedenoj deonici pruge, saobraćaj na relaciji Požarevac – Beograd poslednje tri godine je u potpunoj obustavi.

Krajem prošle godine, beogradski mediji su pisali da će rekonstrukcijom ove deonice brzina voza biti podignuta sa 50 na 120 kilometara na čas.

Novinari Boom93 su pokušali da dobiju informaciju od Infrastruktura železnica i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kada će početi putnički saobraćaj sa stanice u Požarevcu do Beograda, međutim, dobili smo samo odgvovor da je pruga puštena u rad u sredu, 22. juna za teretni saobraćaj.

FOTO: Youtube screenshot/Infrastruktura železnice Srbije

Podsetimo, Železnice Srbije svake godine u decembru objavljuju novi red vožnje, te je krajem 2021. godine objavljen polazak voza iz Požarevca za Beograd, a nakon samo par dana je „skinut“ sa reda vožnje.

Da li će u decembru ove godine, posle trogodišnje pauze, putnički voz na relaciji Požarevac-Beograd ponovo krenuti sa saobraćajem za sada još uvek ostaje nepoznanica.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Radoslav Momirović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar