Društvo

Sindikat obrazovanja Požarevac: Protest 1. decembra zbog nasilja u školama

Foto: Boom93 / T.Spasojević

Foto: Boom93 / T.Spasojević

Sindikat obrazovanja Požarevac (SOP) doneo je odluku da u četvrtak, 1.decembra, sa početkom u 12 i 30 časova održi protestni skup zaposlenih u požarevačkim školama, u centru grada pod nazivom „Zaustavimo nasilje“.

– Cilj protestnog skupa je izmena i dopuna zakona koja bi omogućila adekvatne sankcije prema počiniocima nasilja nad učenicima, nastavnicima i svim zaposlenim u školama Srbije – kaže za Danas Dragan Kostić, predsednik Sindikata obrazovanja Požarevac.

On dodaje da su na skup pozvani predstavnici i članovi lokalnih sindikata zdravstva, policije i komunalnih službi, kao i roditelji učenika požarevačkih škola.

Kostić kaže da će 1. decembra članovi SOP-a držati nastavu, te da eventualno može da se desi da se zbog protesta ne održi poslednji čas u prepodnevnoj smeni, ali će ti časovi biti nadoknađeni.

Na pitanje zašto se nisu priključili kolegama koji 1. decembra učestvuju u potpunoj obustavi rada, a deo su reprezentativnog Sindikata radnika u prosveti Srbije, kao i SOP, Kostić odgovara:

– Većinsko raspoloženje člastva je bilo da se organizuje protestni skup. Smatramo da će to imati mnogo veći efekat – kaže on.

Ranije je za Boom 93  Jelena Stević, predstavnica sindikata u Politehničkoj školi rekla da je odluka doneta kako bi se na ovaj način izrazilo nezadovoljstvo zbog nasilja koje se događa u školama.

Na nivou svih škola u gradu koje su članice Sindikata obrazovanja Požarevac doneta je odluka da se održi protestni skup u četvrtak 1. decembra na Starom korzou u 12,30 časova. Na ovom protestu iskazaćemo svoje nezadovoljstvo u prosveti, ne samo prema nastavnicima, već prema svim učesnicima u obrazovnom procesu”, navela je Stević.

Prema njenim rečima, period kada će protest biti održan je vreme kada srednjoškolci imaju šesti čas i on neće biti održan, dok učenici osnovnih škola neće gubiti časove, jer je u njima ovo period međusmene.

Inače, Sindikat obrazovanja Požarevac je član krovnog Sindikata prosvetnih radnika Srbije.