Društvo

Sindikat pravosudja: Predlogom budžeta za zaposlene u pravosudju se krši zakon

Sindikat pravosudja Srbije saopštio je danas da je predlogom budžeta za 2022. godinu za državne službenike i nameštenike koji obavljaju iste ili slične poslove, sa istim stepenom stručne spreme u sudovima, tužilaštvima, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, Ustavnom sudu Srbije, Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaca, kao i Državnom pravobranilaštvu, predvidjeno osam različitih osnovica za obračun i isplatu plata.

U saopštenju se navodi da je takvim planiranjem budžeta „prekršen Zakon o radu jer je budžet planiran bez obaveštavanja sindikata, a prekršen je i Zakon o platama državnih službenika i nameštenika na osnovu kojeg su i predložene navedene osnovice“.

Sindikat podseća da je po zakonu osnovica jedinstvena i utvrdjuje se za svaku budžetsku godinu zakonom o budžetu Republike Srbije, dok koeficijenti izražavaju različitost u stručnoj spremi, složenosti i odgovornosti poslova.

Sindikat pravosudja Srbije navodi da, zbog nezadovoljstva budžetskim predlogom o povišicama zarade za 2022. godinu, kao i bojkotom Ministarstva finansija tokom pregovora oko izmena i dopuna Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, sprovodi anketu medju zaposlenima koji se izjašnjavaju o delimičnoj ili totalnoj obustavi rada u pravosudnim organima, i zahtevu za smenu čelnih ljudi u Ministarstvu pravde.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend