Društvo

Sistem za obaveštavanje javnosti o nestaloj deci u upotrebi od novembra

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti o nestaloj deci biće zvanično u upotrebi od 1. novembra, kaže Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu. On za Novu ekonomiju dodaje da je zadovoljan Pravilnikom koji je REM doneo, ali da će se sistem dodatno unapređivati.

„Zajedno smo radili na tome, mnogo vremena proveli razrađujući detalje i eventualne nepredviđene situacije. U svakom slučaju, u zavisnosti od prakse, stvari su podložne promenama da bi se sistem dodatno unapređivao“, odgovara Jurić u pisanom odgovoru našem portalu.

Podsetimo, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) donelo je Pravilnik prema kome su mediji dužni da bez odlaganja objave obaveštenje o nestanku deteta, koje dobiju od ministarstva nadležnog za poslove informisanja.

Na pitanje zbog čega Ministarstvo informisanja obaveštava medije, Jurić navodi da je trenutno to najbrži način, a da će se u budućnosti sve unaprediti i da će Srbija imati poseban sistem obaveštavanja javnosti „upravo onako kako to rade i najrazvijenije zemlje sveta“.

Više pročitajte na LINKU.