Društvo

Srbija nije ni blizu energetske stabilnosti: Svaka opština smanjiće potrošnju električne energije za 12%

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Svaki grad u Srbiji smanjiće potrošnju električne energije za 12%, EPS za 3,2%, javna preduzeća 5%, a ministarstva i državna uprava za 15% – najavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da je reč o planovima koje su preduzeća i lokalne samouprave dostavili na predlog preporuka Ministarstva rudarstva i energetike za smanjenje potrošnje.

Hvala svima na dostavljenim predlozima, ali to nije dovoljno, još ima prostora za uštede, posebno kod javnih preduzeća – istakla je ministarka.

„Nijedan ministar energetike neće mirno spavati ove zime“

Ona je podsetila da je teška zima pred nama, ali da nam je upravo energetska kriza pokazala koliko je važno da budemo energetski stabilni.

Nema ministra energetike koji mirno spava. Mi uvozimo struju gotovo svaki dan, 100% smo zavisni u gasu jer uvozimo od jednog dobavljača. Zavisni smo i u domenu sirove nafte, jer smo našu naftnu kompaniju prodali 2008. godine. Srbija, dakle, nije ni blizu energetske stabilnosti, a energetska bezbednost je uslov za nacionalnu bezbednost – ponovila je Mihajlovićeva.

Više informacija možete pročitati OVDE.