Društvo

Srpski naučnici otkrivaju uticaj gena na podložnost zaražavanju koronavirusom

zzjz laboratorija test
Foto T.S / laboratorija ZZJZ
Naučni tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru projekta Specijalnog programa istraživanja kovida-19 koji finansira Fond za nauku Republike Srbije, otkriva povezanost gena sa podložnošću za nastanak kovida-19, kao i pojavu težih oblika ove bolesti kod pacijenata.

Projekat „AntioxIdentification“ pod vođstvom prof. dr Tatjane Simić, redovnom profesorkom Medicinskog fakulteta i dopisnim članom SANU, došao je do rezultata koji će u budućnosti omogućiti personalizovani pristup lečenju pacijenata. U okviru redovnog praćenja realizacije projekata, Fond za nauku je posetio ovaj istraživački tim i laboratorije u kojima sprovode istraživanja, stoji u saopštenju Fonda.

„Kod pacijenata koronavirus izaziva oksidativni stres praćen povećanom produkcijom slobodnih radikala koji dovode do oštećenja lipida, proetina i molekula DNK. Međutim, naše ćelije poseduju odbrambene mehanizme u obliku antioksidantnih enzima koji neutrališu slobodne radikale. Geni koji kodiraju ove enzime imaju različite oblike, a različitost gena dovodi do različitog odgovora na oksidativni stres“, kaže prof. dr Tatjana Simić.

Profesorka je istakla da je njihovo istraživanje „pokazalo da pacijenti sa kovidom-19 koji su nosioci genotipova sa nižom aktivnošću antioksidantnih enzima i posledično manjim antioksidantnim kapacitetom, imaju veću podložnost za nastanak kovida-19, kao i viši nivo pokazatelja zapaljenja i koagulacije, navodi se u saopštenju Fonda za nauku.

Ona je dodala da je deo njihovih rezultata prepoznat i od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Zahvaljujući sredstvima Fonda za nauku ovi naučnici su izolovali DNK iz krvi preko 500 ispitanika i formirali biobanku DNK koja je poslužila kao materijal za genotipizaciju pacijenata i kontrolne grupe.

Izvedeno je oko 9.000 genetskih analiza, za šta su bili dragoceni oprema i materijal koji su nabavljeni u okviru projekta.

Prilikom nadzorne posete dr Milica Đurić Jovičić, v. d. direktora Fonda za nauku, istakla je značaj ovih naučnih rezultata koja mogu da pomognu u boljem razumevanju i borbi protiv koronavirusa.

„Projektni tim prof. Simić je vrlo vredan, dobro organizovan i izuzetno motivisan. Iako su naučnici bili suočeni sa brojnim preprekama zbog pandemije koronavirusa, projekat se odvija po planu i naučni tim je već ostvario značajne rezultate. Vrlo je važno priznanje i to što je Svetska zdravstvena organizacija uvrstila njihov rad u preporučenu literaturu o kovidu-19“, istakla je dr Đurić Jovičić, dodajući da su sredstva projekta koja su uložena u opremu omogućila realizaciju potrebnih istraživanja.

Dr Đurić Jovičić rekla je da oprema ostaje kao dugoročna investicija instituciji i ona će još mnogo godina služiti naučnicima za buduća istraživanja.

„Tokom nadzorne posete smo razgovarali sa rukovodiocem i timom o tome koji bi bio prirodni nastavak projekta i šta je još potrebno od dodatne opreme. Nadzorne posete omogućavaju nam uvid u važna istraživanja, i vrlo su značajne i zbog pripreme novih programa“, zaključila je ona.

U preostalih pet meseci trajanja projekta, projektni tim „AntioxIdentification“ koji broji 12 članova, planira da privede kraju kliničko praćenje neuroloških i kardioloških komplikacija, kao pokazatelja dugotrajnog kovida-19. Budžet projekta iznosi 169.330 evra.

Ovo istraživanje, Fond za nauku finansira u okviru projekta SAIGE Svetske Banke.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend