Društvo

Stojanović: MMR vakcinu u Požarevcu primilo 86% dece, dosta dobro u odnosu na veći deo Srbije

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Obuhvat vakcinisanosti MMR vakcinom kod dece u Požarevcu je zadovoljavajući. Prosek vakcinisanosti sve dece, ne računajući 2022. godište je oko 86 %. Nizak procenat vakcinisanosti imaju deca godišta 2020. Razlog je što se vakcina daje u prvoj godini života, a roditelji izbegavaju da vode decu na vakcinu u tom periodu i odlažu je zbog raznih predrasuda koji u poslednjih nekoliko godina promoviše antivakcinalni lobi, kaže za Boom 93, načelnica službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece, dr Milana Stojanović dodaje da roditelji ne žele da vakcinišu decu pre perioda dok dete ne  progovori, prohoda, te u najvećem procentu vakcinu deca prime tek u drugoj polovini druge godine života.

Procenat vakcinisane dece mora da bude 95% da bi verovatnoća epidemije određene zarazne bolesti bila na nuli.

Stojanović kaže da je  iznenađenje  2019. godište, jer je niži obuhvat, te je vakcinisano 88,7%. Isto je i za decu rođenu 2015. koja polaze u septembru u prvi razred i treba da prime drugu dozu vakcine . 83% dece je vakcinisano prvom dozom, nekih 17 % nije vakcinisano ni prvom dozom vakcine i to su roditelji koji imaju odbojnost samo prema MMR vakcini, jer ostale vakcine prihvataju.

„Radi se o tome da su ta deca rođena baš kada je krenula odbojnost prema vakcini zbog antivakcinalnog lobija. Deca godišta 2017. i 2016.  imaju odličan stepen vakcinisanosti,  95%. Kada se sve brojke saberu i podele dobijamo da je prosečno vakcinisano 86 % dece, što je u odnosu na jedan veći deo Srbije dosta dobro,“ kaže načelnica.

Primer je Novi Sad gde je  obuhvat MMR-om je manji od 50 odsto.

Stojanović naglašava da u službi za zdravstvenu zaštitu predškolske dece na tome rade danonoćno. Posledni podaci o vakcinama ažurirani su 22.juna. Patronaža je stalno na terenu i podseća roditelje na vakcine. Šalju se  obaveštenja i poštom, ali su problem adrese stanovanja koje su promenjene, a nisu izmenjene u zdravstvenom kartonu deteta. Načelnica apeluje na roditelje da prilikom dolaska u dečiji dispanzer obavezno naglase ukoliko su promenili adresu stanovanja.

Načelnica dr Milna Stojanović podsetila je da je MMR vakcina protiv dve vrste malih boginja, morbila, rubela kao i zauški. Bezbedna je čak i za decu koja su alergična na jaja. Prva doza se prima između 13. i 15. meseca, a pri upisu u školu sledi revakcina. Reakcije su blage u vidu „male bolesti“, odnosno nakon sedam dana može da se javi blagi osip, simptomi prehlade ili blaga temperatura.