Društvo

Sutra sednica Kriznog štaba o slavama, putnicima koji dolaze u Srbiju i skijalištima

Foto: Youtube/RTS/Printscreen

Foto: Youtube/RTS/Printscreen

Koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu Zoran Bekić rekao je da će se na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba razgovarati i o skijalištima.

Bekić kaže da je iskustvo od prošle godine ukazivalo na veliki skok zaraženih posle odlaska na takva mesta.

“Nadam se da neće biti tako. Koje su nam opcije na stolu – ski pas i kovid propusnica, propusnica 24 časa u skijalištima. Sve one stvari koje mogu da pomognu da ne dođe do velikih kontakta u zatvorenom prostoru. Pre svega pokušaćemo da vidimo da li smo u mogućnosti da ih implementiramo ali da se ne ugrozi skijaška sezona”, rekao je Bekić.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiOn je apelovao da se krsne slave obeležavaju u užem, porodičnom, krugu, navodeći da su građani prošle godine bili veoma odgovorni.

“Već sam rekao da se više plašim slava nego za omikron soj, jer su one brzo i desiće se za deset dana. To je prva stvar kod koje sam oprezan a naravno da i soj omikron nosi veliku opasnost. Vremenom ćemo videti šta će sa njim da se dešava, ali to je već neki period koji će biti krajem decembra, ili možda u januaru, a slave su sad”, rekao je Bekić.

Podsetimo da je ranije epidemiolog Predrag Kon rekao da će medicinski deo Kriznog štaba tražiti da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan.

“To znači da putnici koji dolaze iz tih područja moraju da idu u karantin bez obzira da li su vakcinisani ili ne”, rekao je Kon.

On je naveo da će hitno inicirati da se pojača nadzor svih onih koji dolaze iz zemalja u kojima je omikron potvrđen.