Društvo

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze: Koliko vežbanje i nove terapije pomažu obolelima

Foto/invalidska kolica /pixabay/ilustracija

Foto/invalidska kolica /pixabay/ilustracija

Svetski dan borbe protiv multipla skleroze, autoimune bolesti koja napada centralni nervni sistem i koja ima veoma nepredvidiv tok obeležava se 30. maja. U Srbiji u 2022. godini još uvek ne postoji Nacionalni registar za multipla sklerozu, stoga se samo pretpostavlja da je od ove bolesti u Srbiji obolelo oko 12.000 pacijenata. Samo 2.500 njih ima pristup terapiji.

Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci. Zbog progresije bolesti, veliki broj obolelih su u invalidskim kolicima, ili imaju status osoba sa invaliditetom.

Položaj osoba obolelih od MS u Srbiji značajno je poboljšan u poslednjih nekoliko godina.Pored toga što je broj osoba, koji se leči o trošku zdravstvenog osiguranja, utrostručen u Srbiji je sada dostupna paleta savremenih terapijskih opcija, rekla je Jasmina Brajković, predsednica Društva MS Srbije za Danas.

Baner Boom93 Android aplikacija

Slobodanu Jotiću, koji ima 44 godine, dijagnostifikovana je bolest kada je imao 29 godina.

Slobodan se susreo sa potpuno novim izazovom u svom životu i stanjem organizma koje mu je predstavljalo potpunu nepoznanicu. Izgubio je vid na desnom oku, koji se do danas nije vratio, dok ga je dodatno porazilo u prvom trenutku saznanje da je multipla skleroza neizlečiva autoimuna bolest. Do 2006. godine Slobodan Jotić je živeo uobičajen život. Radio je tada u inostranstvu kao profesionalni  vozač kamiona ali nakon gubitka vida morao je u invalidsku penziju.

Tada sam imao 29 godina. Multipla skleroza je karakteristična bolest koja napada uglavnom ljude koji su u produktivnoj životnoj dobi od 20 do 40 godina, a nažalost ima ljudi koji obolele od ove bolesti i u nekoj adolescentskoj dobi  od 18 godina. Neurolozi su mi tada  rekli da oni u svojoj karijeri nisu videli agresivniji tok bolesti. Bio je to veliki šok za mene”, rekao je Slobodan ranije za Boom93.

Iz godine u godinu Slobodan se prilagođavao svojoj bolesti  da bi na kraju uspeo da joj zada udarac i da je savlada definitivno. Umesto da miruje i poštuje savete lekara on je uradio sasvim suprotno i odlučio je da hoda, a zatim i trči.

Maratoni, trke,  atletske i pešačke staze postali su njegova stvarnost i njegov život.

Osam inovativnih lekova

Republički fond za zdravstveno osiguranje je 2020. godine uspeo da obezbedi čak sedam inovativnih lekova za lečenje multiple skleroze, dok je ove godine, pacijentima, odmah nakon njegovog registrovanja u EU, obezbeđen i osmi inovativni lek namenjen lečenju sekundarno-progresivne multiple skleroze, najtežeg oblika ove bolesti, istakao je dr Željko Popadić, Zamenik direktora Sektora za lekove i farmakoekonomiju u RFZO.