Društvo

Tomanović: Uvek se zaprepastimo kad neko bude hrabar da primeni zakon u Srbiji

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

Advokat Zdenko Tomanović ocenio je da u Srbiji dominira vaninstitucionalno vladanje i da se važne odluke donose van institucija sistema, naglasivši da su politička korist i politički interesi postali odlučujući kriterijum za institucionalno delovanje.

“Kada se politika ispreči, pravda je toliko retka u Srbiji da se uvek zaprepastimo kada neko bude hrabar da primeni zakon. Mnogo puta sam rekao da je u Srbiji potrebna hrabrost da se primeni zakon. Postoje hrabre i poštene sudije i tužioci i advokatura mora da im da podršku”, rekao je Tomanović za Nedeljnik.

On je ponovio da bi smenjivanje načelnika Odeljenja za borbu protiv droge beogradske policije Slobodana Milenkovića, koji je otkrio slučaj “Jovanjica”, bilo ponižavanje zakona i institucija države.

“Kada se to radi u ovom trenutku, onda se ne može kontrolisati dalje ometanje pravde”, naglasio je Tomanović.

On je rekao da se vodi kampanja protiv postupka koji je u toku u slučaju plantaže marihuane Jovanjica, kao i protiv policajaca i postupajućih sudija i tužilaca.

“Nijedan (predstavnik) iz vrha pravosudja nije se usudio da ukaže nosiocima vlasti da je zakonom zabranjeno da oni ocenjuju dokaze, vrednuju iskaze i komentarišu postupak”, rekao je Tomanović.