Društvo

Tužilaštvo u Aleksincu neće nikog goniti za nesreću u rudniku Soko

Twitter screenshot/N1 Srbija

Twitter screenshot/N1 Srbija

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu odbacilo je krivičnu prijavu Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 lica za nesreću u rudniku Soko u Čitluku kraj Sokobanje 1. aprila prošle godine, kada je poginulo osam rudara.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu, OJT Aleksinac je navelo da je krivična prijava za teško delo protiv opšte sigurnosti odbačena nakon sprovedenih dokaznih radnji i ranije obavljenih veštačenja.

„Krivična prijava je odbačena jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“, navedeno je iz tog tužilaštva.

O odluci aleksinačkog Osnovnog javnog tužilaštva obavešteni su podnosilac prijave, punomoćnik oštećenih i zakonski naslednici pokojnih oštećenih, sa poukom da na navedenu odluku mogu podneti prigovor neposredno Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je 26. jula prošle godine prvi put završilo istragu nesreće u rudniku Soko i ustanovilo da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za smrt osmorice rudara.

Mesec dana kasnije, Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivične prijave protiv 14 osoba za koje je smatralo da su odgovorne za nesreću u rudniku Soko Višem javnom tužilaštvu u Nišu, kao i dve prijave za privredni prestup protiv javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ i beogradske kompanije „Teragold & Co“. Kako je tada saopštilo Ministarstvo, protiv rudnika je podneta prijava jer su izvodili rudarske radove bez pribavljenog rešenja o odobrenju koje izdaje ministarstvo, a zbog Teragolda, „jer su sačinili konačni izveštaj o izvršenoj tehničkoj kontroli rudarskog projekta koji nije izražen u skladu sa prethodno odobrenom dokumentacijom propisanom zakonom“.

Do nesreće u rudniku uglja došlo je kada je iz dela kopa, prilikom obrušavanja zida, došlo do curenja opasnog gasa metana. Tada su, zbog gušenja, stradali rudari Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić, a u nesreći je povređen 21 rudar.