Društvo

U akciji Posadi svoj hlad biće podeljeno 100 sadnica građanima

Foto/ T.S. Čačalica šuma

Foto/ T.S. Čačalica šuma

Grad Požarevac priključio se  i jesenjoj akciji “Posadi svoj hlad” koju sprovodi nevladina organizacija “Zeleni razvojni centar”, pod pokroviteljstvom OEBS-a. Akcija će biti organizovana u petak 10. decembra od 12 časova u dvorištu Poljoprivredne škole, a planirano je da se podeli 100 sadnica belog jasena građanima i školskim ustanovama.

Jesenja podela sadnica prvobitno je planirana da se realizuje u prvoj polovini meseca novembra u preko 120 opština i gradova Srbije. Pored Požarevca sa teritorije Braničevskog i Podunavskog okruga učešće su za sada uzeli opština,Kučevo, Veliko Gradište, Golubac,  Smederevo i Velika Plana.

U ovoj akciji planirana je podela 40.000 sadnica belog jasena građanima Republike Srbije gde bi se došlo do ukupnog broja od 100.000 posađenih sadnica u gradskim urbanim sredinama od kada je započeta akciji Posadi Svoj Hlad.

Baner Boom93 iOS aplikacija za Vesti

Vladimir Petrović, član gradskog veća za životnu sredinu rekao je za Boom 93 da je grad Požarevac među prvima uzeo učešće u jesenjoj akciji fondacije ”Zeleni grad”. Cilj je pošumljavanje što većih površina u gradu uz pomoć građana. Sadnice su stigle tokom jučerašnjeg dana.  Akcija je u petak 10.12. u dvorištu Poljoprivredne škole. Biće dodeljeno 100 sadnica građanima i školskim ustanovama.

Petrović je ovim putem apelovao na društveno odgovorne firme i pojedince da se jave udruženju “Zeleni grad” putem sajta ukoliko žele da doniraju novac za kupovinu još sadnica.

Vladimir Petrović
Foto/ T.S. Vladimir Petrović, član gradskog veća za zaštitu životne sredine

„Fondacija prikuplja aplikacije ostalih opština i gradova te se čeka konačan broj učesnika.Grad ovom akcijom dobija još minimum 100 sadnica belog jasena za sve građane koji se prijave ali postoji mogućnost da se jave društveno odgovorne firme ili fizička lica koja bi donirala sredstva za kupovinu dodatnih sadnica. Ukoliko je neko zainteresovan i želi da donira može se javiti gradskoj upravi grada Požarevca ili samoj fondaciji za dalja uputstva. Akcija se nastavlja i u narednom period sa ciljem da grad ima što više zelenih oaza.” – istakao je Petrović.

Podsetimo, u prethodnoj prolećnoj akciji „Posadi svoj hlad“ predstavnici gradske uprave su zajedno sa udruženjem “Sova”, na gradskom hipodromu podelili oko 70 sadnica belog jasena građanima. U sklopu sporazuma sa kancelarijom za evropske integracije Grad Požarevac planira  ozelenjavanje oko industrijskih zona i postavljanje automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha.

Ana Berišić iz Udruženja “Sova” ističe da je Sova uzela  učešće i u ovoj akciji.

Član gradskog veća Vladimir Petrović nas je pozvao da učestvujemo u podeli besplatnih sadnica belog jasena.Mi smo to organizovali kao i prošle godine, tako što pozivamo ljude preko društvenih mreža da se prijave za besplatnu sadnicu.Skoro su sve sadnice podeljene.  U vrlo kratkom roku se odazvao veliki broj ljudi.Bilo je dostupno 70 sadnica.” – rekla je Berišić.

Ozelenjevanje grada i okoline jedan je od načina da se smanji prekomerno zagađenje vazduha, kao i očuvanje postojećih zelenih oaza kao što su  spomen park Čačalica, Tulba,Ljubičevo kao i dvorište Poljoprivredne škole.