Društvo

U međunarodno putničko pristanište uloženo oko 30 miliona dinara

FOTO: Boom93/S. Lisac

FOTO: Boom93/S. Lisac

Arheološki park Viminacijum<a href="https://boom93.rs/info/drustvo/arheoloski-park-viminacijum-operater-putnickog-pristana-u-kostolcu/" target="_blank" rel="noopener"><strong> upravljaće međunarodnim putničkim pristaništem u Kostolcu</strong></a> koje je danas otvoreno. U novootvoreno pristanište pristajaće kruzeri koji krstare Dunavom na međunarodnim turama, a njihovi putnici će imati priliku da posete „Viminacijum“ i druge znamenitosti ovog podneblja.

Nakon potpisivanja ugovora sa agencijom za upravljanje lukama u julu prošle godine, Arheološki park Viminacijum postao je operater na međunarodnom putničkom pristaništu. Ugovor je potpisan na deset godina, a obaveza Arheološkog parka predviđa ulaganje u održavanje lučke infrastrukture i pristupnog plovnog puta.

Direktor Agencije za upravljanje lukama, Vuk Perović je naveo da je kostolačko pristanište sedmo po redu putničko pristanište koje je u Srbiji otvoreno.

Baner Boom93 Android aplikacija

“U prethodnom periodu investirali smo sredstva u izgradnju lučke infrastrukture kostolačkog pristaništa. Kostolac ima potencijal da postane nezaobilazna tačka na ruti kruzera kroz Srbiju, pre svega zbog neposredne blizine arheološkog parka Viminacijum”, rekao je Perović.

Kako je naveo Perović, pretpostavka je da će godišnje od 30.000 do 50.000 moći da vidi Viminacijum i da se upozna sa kulturom i istorijom ovog dela Srbije.

FOTO: Boom93/S. Lisac

Inače, Agencija je u izgradnju putničkog pristaništa u Kostolcu uložila 7 miliona dinara kako bi pristan bio priveden nameni, a grad Požarevac je obezbedio priključke.

Prema rečima gradonačelnika Saše Pavlovića, projekat koji je pokrenulo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je uspešno priveden kraju.

“Posao grada u ovom projektu je bio izrada Plana detaljne regulacije i izgradgradnja infrastrukture na parceli na kojoj se ovaj ponton nalazi, uradili smo sve što je bilo potrebno da oplemenimo ovaj deo”, rekao je Pavlović.

FOTO: Boom93/N. Stojićević

Od Ministarstva trgovine pre pet godina, 23 miliona dinara za projekat uređenja i izgradnje pristana

Podsetimo, grad Požarevac je pre oko pet godina dobio sredstva u vrednosti od 23 miliona dinara od Ministarstva turizma za uređenje ovog dela obale, ali i sredstva za izgradnju pristana.

Izrađen je Plan detaljne regulacije, u kome je definisano i pristanište.