Društvo

Udruženje: Povećati najniže penzije

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Ponižavajući položaj najvećeg broja penzionera se mora popraviti povećanjem najniže penzije i izmenom načina redovnog i vanrednog usklađivanja penzija, ocenio je predsednik Udruženja penzionisanih vojnih lica Jovan Tamburić i ukazao na manjkavosti primene „švajcarske formule“ za usklađivanje rasta penzija.

Tamburić je u pisanoj izjavi istakao da je učešće penzija u BDP sa 13 smanjeno na oko devet odsto, umesto da bude 11 odsto koliko je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom, a da je efekat smanjenja učešća troškova za penzije oko 1,1 milijarde evra.

„Doprinos švajcarske formule za usklađivanje rasta penzija u smanjenju realne vrednosti penzija se ogleda u tome što se u njoj ne koriste statistički podaci iz druge polovine godine koja prethodi usklađivanju penzija, tako da penzioneri žive sa tekućom inflacijom 18 meseci“, ukazao je Tamburić.

Ocenio je da zato najava vanrednog usklađivanja od devet odsto i redovnog od 11,2 odsto ne pokriva rast cena hrane za više od 25 odsto, na koju penzioneri izdvajaju preko 80 odsto svojih primanja.

„Metodologija redovnog usklađivanja penzija mora biti izmenjena tako da se ono vrši svakih šest meseci sa punim rastom cena i delom rasta zarada u prethodnoj godini“, poručio je Tamburić.

Zaključio je da je ponižavajuće za penzionere da se od 15.06. 2022. godine, kada je, kako je naveo, i predsednik Srbije potvrdio podatak o padu učešća troškova za penzije u BDP, svakodnevno objavljuju analize i izjave o enormnom povećanju penzija krajem ove i početkom sledeće godine a da penzioneri u isto vreme gladuju i u povećanom broju odlaze na „onaj svet“.