Društvo

Ugostitelji i proizvođači iz okruga dobili opremu u vrednosti preko 1,2 miliona dinara

FOTO: Regionalna razvojna agencija Braničevo Podunavlje

FOTO: Regionalna razvojna agencija Braničevo Podunavlje

U Braničevskom okrugu opremu je dobilo šest ugostitelja I malih privrednika, a vrednost dobijene opreme kreće se od 180.000 do 200.000 dinara bez PDV-a.

Radi se o ukupno 28 komada različite profesionalne opreme namenjene ugostiteljstvu i proizvodnji hrane, ukupne vrednosti gotovo 2 miliona dinara bez PDV-a, koja će odabranim korisnicima pomoći da unaprede svoje poslovanje, odnosno kvalitet svojih proizvoda i usluga, kako bi bili što konkurentniji na tržištu.

Implementacija ovog projekta započela je u junu prošle godine, sprovodi ga Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“, a finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO PLUS. Reč je o projektu „Od lokalnog pazara do lokalne trpeze“, vrednosti 49.895 dolara.

“Cilj ovog projekta je da preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima u ugostiteljskom sektoru i sektoru proizvodnje prehrambenih proizvoda koji su registrovani i posluju na teritoriji regiona Braničevo-Podunavlje, pruži različite vrste usluga podrške na osnovu kojih će biti u mogućnosti da unaprede svoje poslovanje i kvalitet proizvoda, ali takođe i da se bolje pozicioniraju na tržištu. Projekat predstavlja i nastavak projekta „Ukusi Regiona“ i „Najbolje iz BP“ koji su uspešno realizovani u prethodnom period”, kaže za naš medij Ivana Antonijević, v.d. direktorka Regionalne razvojne agencije Braničevo-Podunavlje.

Tada su lokalni ugostitelji motivisani da od lokalnih proizvođača uzimaju proizvode, odnosno agencija je radila na njihovom povezivanju.

Antonijević dodaje da su sadašnji dobitnici ugostitelji i proizvođači iz okruga, ali da među njima nije bilo zainteresovanih sa teritorije grada Požarevca.

FOTO: Regionalna razvojna agencija Braničevo Podunavlje

“To su bespovratna sredstva u vidu opreme koja oni ne moraju da vraćaju, ali iz nekog razloga veoma je loš odaziv kod požarevačkih preduzetnika i firmi. Nije pitanje u tome da nisu obavešteni ili nisu pozvani. Mi imamo kancelariju u centru grada, tako da imaju mogućnost da dođu kad god su im potrebne informacije”, navodi ona.

Na samom početku projekta pre godinu dana cilj je bio da se uključi oko 30 ugostitelja i proizvođača hrane.

“Tradicionalno su poljoprivredni proizvođači i preduzetnici iz manjih sredina aktivniji. To se i sada pokazalo u ovom projektu, jer imamo četiri ugostitelja, jednu mlekaru i jednog proizvođača kora sa teritorije četiri opštine, Velikog Gradišta, Golupca, Kučeva i Petrovca na Mlavi”.

Oprema za ugostitelje je profesionalna oprema, proizvođaći kora dobili su sušaru, dok je za mlekaru nabavljen set opreme potrebne za proizvodnju.