Društvo

V.D. direktora Resavice: Nesreću u rudniku izazvao najverovatnije metan

Sokobanja, 1.04.2022. - U nesreci koja se jutros dogodila u rudniku uglja "Soko" kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povredjeno, saopstilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. U nesreci su poginuli rudari D.Z. (43), N.T. (37), R.G. (47), P.P. (31), B. C. (56), B. Z. (55), B.Z. (59) i B.S. (34). Ostali rudari, koji su se u trenutku nesrece nalazili u oknu, izvuceni su, a povredjenima se pruza medicinska pomoc. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)
Vršilac dužnosti direktora "Resavice" Saša Spasić izjavio je da je se nesreća u rudniku "Soko" najverovatnije dogodila zbog proboja metana čija je koncentracija bila 95 procenata.

„Nije bilo ni sekunde vremena da se reaguje“, rekao je Spasić na RTS-u i dodao da je istraga u toku i da će po njenom okončanju javnost biti detaljno obaveštena.

VD direktora rudnika „Resavica“ u čijem sastavu posluje i rudnik „Soko“, apelovao je na javnost da se ne bavi spekulacijama i podacima koji nisu tačni.

„Sa najvećim procentom sigurnosti mogu da kažem da je došlo do proboja metana u ogromnoj količini. Takvi slučajevi su retki, ovakav procenata metana, mislimo da je bilo 95 procenata, ne verujem da je negde skoro vidjen“, naveo je Spasić.

Dodao je da je rudnik „Soko“ u metanskom režimu rada i da uvek postoji velika mogućnost da se nešto neplanirano desi, zbog čega je opremljen najsavremenijim sistemom detekcije, praćenja i kontrole štetnih gasova u jami.

„Najsavremenija tehnologija je instalirana u jami, imamo dispečerski centar koji prati koncentraciju metana u svakom momentu. Ovakva situacija nije mogla da se predvidi“, naveo je Spasić.

Prema njegovim rečima uredjaji za merenje koncentracije metana nisu pokazivali ništa što bi ukazivalo na tragediju.

Rudari ovog rudnika rade u tri smene, a jučerašnjoj smeni bilo ih je 67.

Danas je Dan žalosti u mestima u kojima su živela osmorica stradalih rudara – u Aleksincu, Sokobanji i Trgovištu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend