Društvo

Vakcinacija praktično stala, u Požarevcu za nedelju dana prvu dozu primile samo 32 osobe

Boom93/M.Veljković
U Srbiji skoro da je potpuno stala vakcinacija protiv virusa korona. Iako nadležni poručuju da još nije sve gotovo i da je sada pravo vreme za imunizaciju, na vakcinalnim punktovima sporadično se pojavi neko voljan da "zavrne rukav". U Požarevcu situacija slična kao I u ostatku zemlje, od početka ove godine vakcinacija prvom dozom vakcina protiv koronavirusa u Požarevcu je naglo usporena.

Na početku masovne imunizacije gužve za vakcinaciju u Srbiji obišle su svet, ali je ubrzo interesovanje drastično opalo. Od početka godine skoro da je stala. Zbog malog interesovanja za vakcinaciju, kako bi se zdravstveni radnici angažovali  na nekim drugim poslovima, gase se vakcinalni punktovi koji su bili u tržnim centrima, sportskim halama.

Kako je za Boom93 ranije ovog meseca rekla zamenica direktora Doma zdravlja Požarevac, Svetlana Nikolić Acić, jeste manje vakcinisanih prvom dozom, ali se druga i buster doza „drže“ na nivou iz proteklih meseci.

“Vakcinacija prvom dozom je usporila, dolaze građani, ali daleko manje nego ranije. Vakcinacija drugom i trećom dozom teče redovno, odnosno vakcinišu se ljudi kojima je vreme za drugu ili treću dozu, ali interesovanje građana za prvu dozu je izrazito nisko. Ovaj trend je prisutan od početka godine”, navela je tada Nikolić Acić.

Najveće interesovanje bilo je od 15. septembra do sredine novembra, kada se na dnevnom nivou za prvu dozu vakcine javljalo i po 400 građana.

U Požarevcu za nedelju dana prvu dozu primile samo 32 osobe

Poređenja radi, pre osam dana ukupan broj građana koji su dobili prvu dozu vakcine u Požarevcu iznosio je 32.016, dok je ta brojka juče iznosila 32048, što je razlika od 32 doze vakcina.

Na dnevnom nivou to iznosi po četiri doze vakcine, što je u odnosu na prethodnu godinu kada je u jednom danu aplikovano i po 400 doza, ogroman pad.

Danas je prema podacim koje smo dobili iz Doma zdravlja dato 30 vakcina, od čega 9 prvih doza.

Prema zvaničnim podacima do kraja prošle godine vakcinisano je 54,4 odsto odraslog stanovništva, dok je 24,3 odsto primilo buster dozu.

Sa ukupnim procentom vakcinisanih Srbija je i dalje daleko od cilja od najmanje 70 odsto vakcinisanih koji je i razlog zbog koga moge zemlje EU ukidaju mere i otvaraju se.

Kraće radno vreme kovid ambulanti

Radno vreme kovid ambulanti u Srbiji od danas će biti skraćeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i radiće od 7 do 17 časova.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend