Društvo

Visoke cene ekskurzija: Dva dana na Zlatiboru 10.000 dinara, šta sve roditelji đaka plaćaju

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Počela je sezona đačkih ekskurzija. Nakon pauze od dve godine ovim putovanjima se najviše raduju učenici, dok se roditelji pitaju – šta sve plaćaju? Ovogodišnje cene neprijatno su iznenadile mnoge roditelje.

RTS piše da dva dana na Tari, za osmake, sa jednim noćenjem, košta 10.000 dinara. Rekreativna nastava košta kao letovanje.

Šta sve roditelji plaćaju?

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, rekao je za BBC da su cene ekskurzija i rekreativnih nastava ulaze dodatni troškovi, poput dnevnica  nastavnicima, učiteljima i lekarima za boravak sa decom, kao i „visokih poreza i doprinosa koje plaćaju državi“ za svakog od njih.

„To za minimum 20 ili 30 odsto uvećava ukupnu cenu putovanja“, ističe Seničić. Seničić ističe da su dnevnice za nastavnike, lekara i sve druge koji vode decu na put „jedan od najvećih troškova“, kao i da dnevno iznose od 150 do 500 dinara po učeniku. Dnevnica lekara – oko 50 evra.

„Za sve njih se plaćaju porezi i doprinosi u minimalnom iznosu od 57 odsto„, kaže.

Oko 50 odsto novca ide hotelima, 20 odsto prevozniku, a od ostalih 30 odsto agencije zarade tek 10, tvrde u Juti. Jednodnevni izleti koštaju od 4.000 do 5.000 dinara. Još veća glavobolja za roditelje su sedmodnevne rekreativne nastave čija cena dostiže i 250 evra.

Da se odlazak ne bi dovodio u pitanje, neke škole su zbog viših cena trodnevne ekskurzije skratile na dva dana, a dvodnevne na jedan.

Kakva je situacija u Požarevcu?

Kako je Boom93 već pisao, u većini osnovnih škola u Požarevcu, ekskurzije se organizuju samo za osmake. Ostali razredi ići će na ekskurzije početkom nove školske godine.

Dve godine bile su pauzirane ekskurzije zbog epidemije korona virusa, tako da su učenici sada željni putovanja. To kaže direktorka osnovne škole “Sveti Sava” u Požarevcu, Margareta Sekulović koja za svoje učenike organizuje jednodnevne ekskurzije za mlađe razrede, dok će stariji učenici ići na dva dana sa jednim noćenjem.

Cene dvodnevnih ekskurzija kreću se oko 10 hiljada dinara. Ovde je uključeno jedno noćenje u nekom od turističkih centara, a većina škola u Požarevcu ovakvu ekskurziju organizuje za učenike osmog razreda.

Rekreativna nastava u trajanju od šest dana košta oko 18.000 dinara.

“Cena rekreativne je još i prihvatljiva ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je to šest dana i da učenici u ovu cenu imaju uključen smeštaj i pun pansion. Međutim, s druge strane, 10.000 za ekskurziju koja obuhvata jedno noćenje je zaista preskupo”, kaže jedna Požarevljanka koja ove godine šalje mlađeg sina na rekreativnu, a starijeg na ekskurziju.

Jednodnevne ekskurzije za mlađe razrede kreću se od 4.000 do 5.000 hiljada.

“Cene su zaista visoke, ali nakon pauze od dve godine koliko nisu nigde putovali, razumljivo je da svi oni žele sa drugarima da putuju”, navodi ova mama.

Ekskurzija se organizuje uz prethodnu pismenu saglasnost roditelja. Po pravilu najmanje 60 odsto učenika istog razreda mora da se prijavi. Izbor agencije sprovodi se u skladu sa zakonom koji uređuje javne nabavke.