Društvo

Vučić: Zbog Rusa u NIS-u počeli da ucenjuju i drugi snabdevači naftom

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Predsednk Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u snabdevanju energentima najviše problema biti u obezbedjenju nafte jer su zbog većinskog vlasništava Gasproma nad Naftnom industrijom Srbije (NIS) i drugi snabdevači iračkom naftom iz Kirkuka počeli da ucenjuju.

„Problem sa naftom je veoma komplikovan, moramo da nadjemo zamenu za rusku naftu. Nafta može da dodje preko Jadranskog naftovoda, a pojedini koji snabdevaju naftom iz Kirkuka počeli su da ucenjuju zato što je Gasprom većinski vlasnik NIS-a i kažu da neće da saradjuju sa Rusima“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Dodao je da dve velike kompanije ne uvoze u Srbiju dizel i benzin jer im se ne isplati i da je „sve palo na NIS pa Rafinerija u Pančevu radi sa 100 odsto kapaciteta“.

Vučić je rekao da ima problema i u obezbedjenju uglja i da je ugovoren po ceni u proseku po 75 evra po toni, ali da prevoz košta 235 evra po toni,“što nije normalno“.

„Jurimo da ugovorimo sa Kinezima da kupimo milion tona uglja“, rekao je Vučić.

Istakao je da su vesti o gasu „skupe, ali dobre“ i da će do 15. oktobra biti obezbedjeno 500-600 miliona kubnih metara gasa, a da je cilj da se obezbedi 700 miliona da bi tokom dva meseca moglo da se iz skadišta zimi, kada je najveća potrošnja, izvlači 11 miliona dnevno.

On je rekao da se sada ugovara kupovina struje za zimu i da je veom skupa, a da to može da se plati „zahvaljujući finansijskoj stabilnosti“.