Društvo

Žagubica ne leži samo na zlatu, već i na poludragom kamenju

Pixabay/ilustracija
Opština Žagubica stavila je na rani javni uvid elaborat za izradu plana detaljne regulacije za eksploataciju kalcita iz ležišta Potaj čuka.

U planskoj dokumentaciji se navodi da je područje eksploatacionog polja „Potaj čuka sever“ rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike iz 2009. godine definisano kao prostor na kome može da se vrši eksploatacija kalcita kao karbonatne sirovine.

Кalcit je mineral iz grube karbonata koji spada u poludragokamenje, providne svetlucave, najčešće žućkaste boje. S obzirom da izgrađuje krečnjak, koristi se za dobijanje ove sirovine, ali i za izradu nakita.

Plan obuhvata katastarske parcele u КO Laznica-Selište, na putnom pravcu Žagubica-Bor, na oko 10,5 km od samog naselja Žagubice i 14 km od Crnog Vrha.

Plansko rešenje kopa na ležištu Potaj Čuka, nazvanog Vis, obuhvata planirano eksploataciono polje, pristupni put, deo nekategorisanog puta sa planiranom regulacijom i priključkom, i rezervne površine za rudarsku infrastrukturu, kao i za dalje širenje kamenoloma prema fazama.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend