Ekonomija

I kupovina automobila u salonu samo uz fiskalni račun

Foto; Boom 93/S. Lisac

Foto; Boom 93/S. Lisac

Da li treba da dobijete fiskalni račun ako kupujete auto u prodajnom salonu?

Prilikom kupovine automobila u auto salonu i građani i firme treba da dobiju fiskalni račun piše Nova ekonomija.

Auto-saloni nisu oslobođeni obaveze izdavanja fiskalnih računa preko elektronske fiskalne kase, piše u Biltenu fiskalizacije koji objavljuje Ministarstvo finansija.

Prema Uredbi o određivanju delatnosti, određeni su sektori koji nemaju obavezu da kucaju račune  preko e-fiskalne kase.

U skladu sa Uredbom, delatnost prodaje automobila na malo nije oslobođena obaveze evidentiranja tako ostvarenog prometa preko elektronske fiskalne kase.

To znači da je prilikom prodaje vozila, „obveznik fiskalizacije dužan da tako ostvaren promet na malo evidentira preko nove fiskalne kase nezavisno od toga da li su kupci građani, firme ili preduzetnici“.

„Ako auto nije prodato u prodajnom salonu (maloprodajnom objektu), a kupac je firma ili preduzetnik, takav promet se ne kuca na e- fiskalnoj kasi“, piše, u Biltenu.

Posebno se napominje da prilikom kupoprodaje vozila između dva fizička lica nije obavezan fiskalni račun.

„Kako su prilikom registracije vozila, prema propisima koji regulišu oblast registracije, potrebni i podaci koji nisu sadržani u fiskalnom računu (dokaz o vlasništvu, marka, tip vozila, broj šasije, broj motora), smatramo da obveznik fiskalizacije, pored fiskalnog računa, može izdati i drugi dokument koji bi sadržao navedene podatke o vozilu. Ti podaci su neophodni u odlučivanju prilikom registracije“, piše u Biltenu i napominje se da svi ti podaci mogu biti sadržani u fiskalnom računu u polju za reklamu.