Ekonomija

Nedimović: Imaćemo dovoljno pšenice za ceo Balkan, nađen put za izvoz do Rusije

Foto:Boom93/N.Stojićević

Foto:Boom93/N.Stojićević

Počela je žetva ječma u Srbiji, uskoro će i pšenice. Sa druge strane, pandemija koronavirusa i kriza u Ukrajini izazvali su globalne nestašice hrane i inflaciju. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će Srbija imati bar tri miliona tona pšenice prinosa, što je dovoljno za ceo Balkan.

Ministar Branislav Nedimović kaže da se krenulo sa žetvom ječma, da će prinos biti bolji od desetogodišnjeg proseka, mada ne i rekordan. Za desetak dana kreće i žetva pšenice.

„Očekujem dobru proizvodnu godinu za pšenicu, bar tri miliona tona prinosa, zavisi od meteoroloških uslova. Ali u svetu su ogromni potresi na tržištu hrane, mi moramo da vodimo računa kao država šta se dešava. Mi jesmo veliki proizvođač hrane i proizvedemo dva i po puta više pšenice nego što nam je neophodno, ali ne treba zbog izvoza da u Srbiji ostanemo bez brašna i pšenice“, naveo je ministar.

Nedimović kaže da će Srbija imati dovoljno pšenice za ceo Balkan.

„Srbija potroši 1,3 do 1,5 miliona tona i za hleb i za sve ostalo, ostalo ide u izvoz“, rekao je Nedimović pojašnjavajući da to znači da imamo pšenice za dve i po Srbije.

Nikad veća otkupna cena malina

Komentarišući cenu malina, Nedimović je rekao da je otkupna cena nikad veća – 600 dinara u valjevskom i šabačkom kraju, gde se prvo bere malina.

Navodi da Srbija ima 20.000 hektara pod malinjacima, pri čemu 97 odsto malina ode u izvoz, najviše u Francusku i Nemačku.

Nedavne vremenske nepogode oštetile su puteve u ivanjičkom i ariljskom kraju, a ministar obećava da će država već sutra ili prekosutra pomoći da se šteta na infrastrukturi sanira.

Najavio je i da će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske od grada biti zaštićen zapad Srbije, baš kako je zaštićen i valjevski kraj. Za automatsku protivgradnu zaštitu je u tu svrhu izdvojeno preko 40 miliona evra.

Nađen put za izvoz do Rusije

Nedimović je rekao i da je Srbija izvezla više jagoda u prethodnih mesec dana, nego u istom intervalu prošle godine kada nije bilo rata. Roba ide do Rusije preko Turske i nekih baltičkih zemalja, a otklonjen je i problem sa izvozom jabuka, kaže Nedimović.

Cene osnovnih životnih namirnica zamrznute su još desetak dana.

„Situacija nije naivna. Ovo što se sada dešava na tržištu hrane u svetu je dečja igra u odnosu na ono što će biti za šest meseci ili godinu dana. Nije bilo setve u delovima Ukrajine, a pitanje je da li će biti žetve, a Rusija je zabranila izvoz kukuruza i pšenice“, podseća ministar.

Ističe da je potrebna potpuna budnost svih institucija i podseća da su donete tromesečne kvote za izvoz.

„Moramo da balansiramo, ne sme da se dogodi da bude da smo proizveli, a mi da nemamo. U Srbiji mora da bude svega i da imamo dovoljno za komšije na ‘Otvorenom Balkanu’“, zaključio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.