Ekonomija

Poskupljuju rate za stambene kredite u evrima

evro novac
Pixabay ilustracija
Euribor, kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuje novac, prvi put od novembra 2015. godine je "u plusu" i njegova šestomesečna vrednost sada je 0,009 odsto.

To znači da će početi da se uvećavaju rate za kredite koji su vezani za evro.

Na porast euribora ukazalo je i Udruženje bankarskih klijenata Efektiva, koje navodi da je početkom godine vrednost šestomesečnog euribora iznosila minus 0,55 odsto, pre dva meseca minus 0,36, a sada je 0,009 odsto, prenosi N1.

Poslednji put pozitivna vrednost šestomesečnog euribora je bila 9. novembra 2015. godine, kada je iznosila 0,001 odsto.

U Efektivi ukazuju da, kada se vrednost euribora uračuna u rate kredita, ako je, na primer, fiksna marža banke tri i po odsto, a inicijalna kamatna stopa pri odobravanju kredita 2,95 odsto, za kredit od 50.000 evra na 20 godina rata je početkom godine bila 276 evra, a sada je 290.

Ako euribor uskoro bude jedan odsto, rata će biti 316 evra, a ako se poveća do dva procenta, rata bi bila 344 evra, što je povećanje od 68 evra u odnosu na početak godine, ukazuju u Efektivi.

U ovom udruženju podsećaju da je vrednost euribora tokom 2008. kretala bila i iznad četiri, pa i pet odsto.

Ako bi se te vrednosti ponovo vratile, korisnici stambenih kredita bi doživeli potop, jer bi im rate kredita bile drastično uvećane. Na sve ovo, banke povećavaju cene naknada, poput održavanja računa i elektronskog bankarstva, što za korisnike kredita, uz rast euribora, predstavlja dvostruki udarac na kućni budžet, ukazuje Efektiva.

Najviše vrednosti evropske kamatne stope dostizale su 2008, pa je 9. oktobra te godine vrednost šestomesečnog euribora bila 5,448 odsto.

Najnižu vrednost šestomesečni euribor imao je 20. decembra 2021. godine, kada je iznosio minus 0,554 odsto.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend