Ekonomija

Promene u sistemu e-faktura, ali ima još problema

Ilustracija/Pixabay

Ilustracija/Pixabay

Ministarstvo finansija objavilo je da su usvojene promene Sistema elektronskih faktura počele da se primenjuju, saopštila je kompanija Paragraf. Računovođe su tokom prošle godine zahtevale izmene zbog teškoća u funkcionisanju e- faktura. Jedna od izmena je da je ukinuta mogućnost otkazivanje izdate fakture, pri čemu je zadržana mogućnost storniranja izdate fakture.

U sistemu elektronskih faktura (SEF) uvedene su promene:

  • Omogućeno je kreiranje i slanje konačnog računa koji se referencira na jedan ili više avansnih računa, bez obzira na statuse odobravanja povezanih avansnih računa.

Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore Srbije objašnjava da su ove izmene u interesu poreskih obveznika jer izdavati avansni račun za uplate na dan pre isporuke robe i usluga i gotovih proizvoda je čudno zahtevati, jer to nije ni prema Zakonu o računovodstvu koji je krovni zakon, kao ni Zakonu o PDV.

Ministarstvo finansija ipak spaja fiskalizaciju sa e-fakturama

„Ima smisla i jeste obaveza da se izda avansni račun samo za uplate koje se dešavaju u jednom poreskom periodu, a isporuka robe, usluga i gotovih proizvoda se dešava u drugom poreskom periodu. Zato je ova izmena bila potreba da se može odobriti konačan račun ako nisu odobreni povezani avansni računi”, ocenjuje ona.

Uvedena je validacija da avansni račun ne može biti storniran ukoliko je vezan za konačni račun koji nije storniran.

U Računovodstvenoj komori Srbije ocenjuju da uvedena validacija da avansni račun ne može biti storniran ukoliko je vezan za konačni račun koji nije storniran je u redu i to podrazumeva ako je odobren avansni račun i vezan za konačan račun, da se ne može stornirati avansni račun, što je, takođe, u redu.

  • Ukinuta je mogućnost otkazivanja izdate fakture. Pri čemu je zadržana mogućnost storniranja izdate fakture.

Ukinuta mogućnost otkazivanja izdate fakture, pri čemu je zadržana mogućnost storniranja izdate fakture, donekle jeste usaglašavanje sa računovodstvenim načelom da se ne može brisati faktura, ali može biti stornirana u glavnoj knjizi, kaže Mitrović.

Omogućeno je da nakon akcije odbijanja fakture, primalac fakture može da naknadno odobri fakturu.

Više informacija pročitajte na LINKU.