Ekonomija

Šta će sve poskupeti u narednom periodu

Youtube screenshot

Youtube screenshot

Rat u Ukrajini, energetska kriza, problemi u lancu snabdevanja, samo su neki od razloga velikih poskupljenja, kako u Srbiji, tako i u Evropi. Iako je već mnogo toga poskupelo u poslednjih nekoliko meseci, građane Srbije i u narednom periodu očekuju nova poskupljenja od gasa, studentskih domova, kredita, goriva, svadbi i drugih stvari.

Predloženo povećanje cena odnosiće se na pismo mase do 20 grama, na preporučene pošiljke do 50 grama u međunarodnom poštanskom saobraćaju, kao i na pisma sa označenom vrednošću mase do 50 grama u međunarodnom poštanskom saobraćaju.Pušači u Srbiji u narednom periodu za svoj porok moraće da izdvajaju 10 dinara više nego do sada za paklicu cigareta. Dok su brendovi jednog od proizvođača poskupeli još juče, nove cene cigareta proizvođača „Japan tobacco“ pušače će sačekati već u ponedeljak.

Ovo poskupljenje je posledica uvećanja akcize, koju je Vlada Srbije podigla 1. jula. Ova akciza se povećava u skladu sa akciznim kalendarom, koji se koriguje svakih šest meseci. Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi prihod Srbije na 1.000 cigareta trebalo da se, sa 70 poveća na minimum 90 evra.

Inače, akciza je početkom meseca povećana sa 79,75 na 81,25 dinara, odnosno za jedan i po dinar.

Valja pomenuti i istraživanje Instituta ekonomskih nauka u Beogradu, koje je pokazalo da su Srbi spremni da sebi zakinu na hrani, samo da bi mogli da kupe cigarete i zadovolje pušački porok.

Na udaru poskupljenja i studenti i mladenci

Udar po novčanicima u narednim mesecima osetiće i studenti, jer će smeštaj i ishrana u učeničkim i studentskim domovima od naredne školske godine biti skuplji.

Studenti će za sobe prve kategorije plaćati 2.790 umesto dosadašnjih 1.860 mesečno, zatim za sobe druge kategorije umesto dosadašnjih 1.430 dinara moraće da izdvoje 2.150 dinara, dok će sobe treće kategorije koštati 1.600 umesto 1.248 dinara.

Za sobe četvrte kategorije studenti će naredne akademske godine morati da izdvoje 1.500 dinara mesečno umesto dosadašnjih 1.144.

Mediji su ranije preneli da je ministar prosvete Branko Ružić najavio i izmenu nominalnih iznosa učeničkih i studentskih kredita i stipendija. Tako će iznos rate učeničkog kredita i stipendije biti 8.000 dinara umesto dosadašnjih 5.400, a rata studentskog kredita i stipendije biće povećana na oko 13.000 dinara sa trenutnih 8.400.

Buduće mladence u Srbiji do kraja godine očekuju i nove cene svadbi. Kako je ranije najavljeno, do kraja godine se očekuje povećanje cena organizacija svadbi od 30 odsto.

Ljudi iz ove industrije su naveli da zasada cene nisu povećane, ali da će se to desiti pri kraju ove i sledeće godine.