Hronika

Kultni roman Hjuberta Selbija

U Supermarketu kulture, autor emisije Goran Jovanović predstavio je čuveni roman Hjuberta Selbija ‘’Rekvijem za snove’’ (izdavač: Laguna)

Rekvijem za snove je roman sa jednim od najbolje osmišljenih i napisanih ženskih likova u američkoj književnosti druge polovine 20. veka.

Baner Boom93 Android aplikacijaSara Goldfarb, iskompleksirana i frustrirana svojom težinom i samačkim životom udovice, žena je koja bi da povrati svoju mladalačku energiju i izgled, a da bi zadivila svoj komšiluk, sanja o tome da sa savršenom kilažom ponovo uđe u crvenu haljinu i zlatne cipele i pojavi se na televiziji, jer, navodno, samo što je nisu pozvali da pred kamerama učestvuje u popularnom kvizu.

Pre nego što se odluči da koristi pilule za mršavljenje, Sara ne može da odoli hrani i raznim delicijama, pa često ratuje sa svojim frižiderom, koga smatra ravnopravnim i adekvatnim partnerom za teške i cinične razgovore, a često i svađu tokom pokušaja držanja raznih dijeta.

Drugi bitan lik Selbijevog Rekvijema za snove je Sarin sin Hari, koji zajedno sa svojim kompanjonom Tajronom, ulazi u opasne poslove dilovanja droge, usput je i sam često konzumirajući. Njegova devojka Marion je takođe zavisnik.

Selbi izuzetno uverljivo ulazi u opustele duše svojih zavisnika, često dirljivo donoseći njihove jalove nade i kratkotrajne trenutke sreće, bazirane na dejstvu narkotika, ili fingiranju dobrog raspoloženja, koje je plod navodno divne sutrašnjice kada će njihove egzistencije konačno biti uređene.

Hjubert Selbi majstorski donosi jezik i atmosferu Bruklinskih kvartova i Koni Ajlenda, gde su osim dijaloških sekvenci, jako uspešni delovi ispričani u prvom licu, počesto kroz unutrašnje monologe. To naročito važi za Saru Golfarb, koja je usamljena i osim televizora i frižidera nema nikakvo društvo. Tek povremeno siđe ispred zgrade i popriča sa susetkama. Selbi se pre Rekvijema za snove proslavio romanom Poslednje skretanje za Bruklin.

Oba ova romana doživela su sjajne filmske ekranizacije. Poslednje skretanje za Bruklin na veliki ekran preneo je 1989. godine nemački reditelj Uli Edel, sa sjajnom Dženifer Džejson Li, dok je Daren Aronofski 2000. godine ekranizovao Rekvijem za snove, a igrali su Elen Berstin, Džered Leto, Dženifer Koneli i Marlon Vejans.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend